Weboldalunkon cookie-kat használunk a legjobb felhasználói élményért.

Elfogadom
Filename: http://www.zsolnayfenyfesztival.hu/dinamic/menupontok/1/krea-web.jpg

Fény útja

2017

Számos fényalkotást csodálhatsz meg a kijelölt Fény útját követve. A fesztivál keretében az ország minden részéről érkeznek Pécsre fényfestő csoportosulások, hogy fénybe borítsák 3 napra a várost.

 • Barbakán és Esze Tamás utca

  A Fényes Barbakán

  A FényHangÁr csapata idén is a gótikus stílusú Barbakánt festi meg saját készítésű animációikkal, illeszkedve a XV. századi kör alaprajzú bástya formai világához és Pécs város történelmi, művészeti hagyományaihoz.

  A FényHangÁr audiovizuális csoportosulás 2009 óta festi fénnyel a homlokzatokat, VJ-znek, mappingelnek, és hozzá hangot, zenét szerkesztenenek. A kaposvári Rippl-Rónai Fesztivál HangKépUdvara mellett gyakran vendégei hazai és európai fesztiváloknak.

  http://www.fenyhangar.hu

 • Szent István tér

  Fluid Forest – Folyékony Rengeteg

  A szökőkútból kiáradó fény a vízzel kölcsönhatásban különféle színaurákat rendez, új pozícióba alakítja a teret. Az installáció a víz expanzióját fénnyel aposztrofálja, ezzel az erdő láthatatlan mágikusságát tárja a látogató szeme elé.

  A VJ Centrum stúdió Magyarország első VJ műhelyeként működik, workshopokat, előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket, technikai bemutatókat is szervez.

  A Fényfesztiválra független művészek közreműködésével egy installációval érkeznek.

  https://www.facebook.com/vjcentrum/

  harman_png

 • Szent István tér

  Scope

  Szigeti G Csongor munkái műfaji határokat feszegető, intuitíve is befogadható, kinetikus és interaktív alkotások. Nevéhez helyspecifikus, köztéri installációk, objektek, videók fűződnek, melyekben a szellemi töltet jut érvényre.

  A felhasználó részese lehet az alkotó optikai kísérletének, melyben az „objektívként“ is használható, soktükrös, eltérő poligonális profilozású acélhengerek kaleidoszkópszerű, dekorativ mezővé bontják a befogott külső látképet. Az „analóg effekt filteren“ áthaladó látványt képfelvevő eszközzel lehet rögzíteni, meg lehet osztani, tovább lehet fejleszteni, egyedi módon fel lehet használni.

  http://szigeticsongor.blogspot.hu

 • Szent István tér

  Doppler

  A Doppler egy 23x1x1m méretű, LED-ekből és diffúz csövekből álló térbeli kijelző. Hanggal aláfestett fényanimáción keresztül enged betekintést a végtelenbe. Vicsek Viktor a Limelight alkotócsoport egyik alapítója. Közel két évtizede foglalkozik vetítéssel, fénnyel. Önálló és csoportos munkáival rendszeresen jelen van a világ fényfesztiváljain.

  http://3dprojectionmapping.net

 • Sétatér - Cella Septichora

  Porticus 3.1

  A Porticus 3.1 című munka egyetlen hatalmas, a Cella Septichora terét teljesen betöltő fényinstalláció. A padló és a mennyezet között párhuzamosan futó fénypászmák henger alakot formáznak, az antik oszlopok kannelúrázott struktúráját idézve, s ezekből a fényoszlopokból áll össze az oszlopcsarnok. Mátrai Erik 2004-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, jelenleg Budapesten él és dolgozik. Videóiban, táblaképein a legújabb technikai megoldásokat és a klasszikus ikonográfia elemeit társítja. A mű és a tér kapcsolatát fókuszba állító installációit gyakran szakrális térben helyezik el, vagy éppen maguk az alkotások adnak transzcendens jelentést a helyszínnek.

  http://www.erikmatrai.com

  Foto: Frank Kleinbach

 • Sétatér

  Liliom

  A projekt egy hideg légbefúvásos installáció  amit egy vizililiom ihletett. Az installáció belső vezérelhető RGB led világítással rendelkezik,a virág szirmai képesek különféle additív módon kevert színek egyenkénti megjelenítésére. A fő méreteit tekintve 7m átmérőjű, 3,8m magas, 36 darab átlagosan 1,6m-es sziromból áll a virágfej.

  alkotói info:Koros Péter (Kortárs Design) és Terebessy Tóbiás  (Medence csoport) ((Az Alkalmazott Művészeti Intézet hallgatójaként szerzett diplomát, formatervezőként)) A csapat 2009 óta csaknem 10 éve készít légbefúvásos installációkat. Munkáik közt szerepelt 5 méteresre nagyított Willendorfi vénusz, a Podzdani Klímakonferencián szereplő és a Visegrádi alap által támogatott környezetvédelmi kampányhoz készült utazó installáció. Színházi látványelemként 16 méteresre fújódó, nézők fején sétáló 6 fejű sárkány. Készült már az Amszterdami Fényfesztiválon sikerrel szereplő, vezérelhető belső RGB ledvilágítással rendelkező stilizált tulipán virágnagyítás.  A Liliom installáció látvány koncepciója vékony szálerősített textíliák fényáteresztő képességeit kihasználva jelenít meg térbeli fénytesteket, melyek változó fényprogrammal (Vicsek Viktor) szórakoztatják a látogatót.

  weblap: http://www.medencedesign.com/

 • Káptalan utca

  Múzeumok utcája

  A Sulla Balázs vezette Sacra Geometria Visual csapata ebben az évben a Káptalan utcai múzeumok homlokzatát öltözteti fényköntösbe kézzel készült festményekkel és karcolatokkal, így kap egyedi hangulatú vetítést a Vasarely Múzeum, a Zsolnay Múzeum és a Martyn Múzeum bejárata.

 • Káptalan utca - Martyn Ferenc Múzeum udvara

  Szoborfestmények

  A kaposvári FényHangÁr a múzeumudvar szobrait vetíti meg a Martyn Ferenc festmények stílusában készült animált képeivel. A térbeli mozgó festmények pontosan illeszkednek a nonfiguratív és geometrikus formákhoz, korszerű vizuális technikával gondolva tovább Martyn munkásságát.

  Látogatható:
  Pénteken és szombaton: 21.30 és 01.30 között
  Vasárnap: 21.30 és 00.00 között

  http://www.fenyhangar.hu

 • Káptalan utca - Martyn Ferenc Múzeum udvara

  Wood FX - publikus VJ állomás

  A VJ-k többnyire a színfalak mögött dolgoznak, így nehéz kifürkészni, miként is hozzák létre a különféle produkciókhoz kapcsolódó látványvilágot. A WOOD FX a 6 leggyakrabban használt vizuális effektust teszi kipróbálhatóvá és egymásra rétegezhetővé, így bárki alkotójává válhat a valósidejűen manipulált képek világának. A MeetLab egy multifunkciós, félnyitott projektinkubációs tér és kreatív műhely, mely különleges képalkotó és megjelenítő eljárások fejlesztésével, interaktív installációk tervezésével és kivitelezésével foglalkoznak.

  http://meetlab.hu

 • Káptalan utca - Martyn Ferenc Múzeum udvara

  Tron - fényaréna

  Ne csak nézzük, játszunk a fénnyel! A világ egyik első és máig ható videojátéka, a TRON. A „fénymotorok csatáját” a MeetLab csapata álmodta újra lézerre, ezt ki is próbálhatjátok egy speciálisan erre a célra épített fényarénában!

  http://meetlab.hu

 • Káptalan utca - Martyn Ferenc Múzeum udvara

  Papír Panír Imaginárium

  A Papír Panír Imaginárium egy elvarázsolt fénylaboratórium, ahol a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek a látható fény szabályszerűségeivel és szabálytalanságaival. A pécsi székhelyű művészcsoport komplex, színház- és képzőművészeti alapokra építkező, élménypedagógiai műhelye a szórakoztatás és a tudásátadás közös formáit keresi.

  https://www.facebook.com/papirpanir/

 • Káptalan utca- Vasarely Múzeum udvara

  Homokanimációs és árnyszínház udvar

 • Janus Pannonius utca

  Sokaság

  A Lumimosa csapata klasszikus, kézzel készített diák segítségével vet fényt a Janus Pannonius utca különböző rétegeire. Alkotásaik impressziók, színek és a fény találkozása, sűrű, gomolygó mintázatok. A vetítőknek köszönhetően 256 cm2 festett üveg 256 m2-en tárul fel. A mimózaformák családjába tartozó, ritkán felbukkanó jelenség, ami ellentétben a szemérmes mimózával (Mimosa pudica), fénnyel érintve bontja ki virágait. A név mögött Andrási Edina képző- és iparművész rejtőzik. Vendégalkotó: Light Zoo

  andrasiedina.hu

 • Széchenyi tér

  Fénypalástok

  Az elmúlt évszázadokban Gázi Kászim pasa dzsámija (Belvárosi Gyertyaszentelő Boldogasszony-templom) több átalakuláson is átesett, ennek jegyében a Fényfesztiválon is többféle arcát mutatja majd. A naponta cserélődő „fénypalástokat” az évtizedes hagyománnyal rendelkező Pécsi Fényfestő Műhely (Labor Lumen Squad) munkatársai szabják a Dzsámira. A geometrikus ábrák, vibráló színek, apró figurák alkotta képek naponta más-más hangulattal várják a fesztiválozókat Pécs főterérén!

  https://www.facebook.com/KulturalisLabor/

 • Széchenyi tér

  Pixelbogarak

  A Pixelbogár egy digitális köztéri szobor, a Kiégő Izzók legújabb alkotása, egy tünékeny csoda. A Zsolnay Fényfesztiválra készülő totemállat a fesztivál látogatói fölé magasodva hirdeti a fény univerzalitását. A minimalista szobor napközben egyszerűen csak új perspektívába helyezi a neki otthont adó teret, az este beálltával azonban megelevenedik a több ezerszeresére felnagyított rózsabogár, és fénnyel tölti meg környezetét. Míg a forma a végletekig leegyszerűsített és távol esik a szokványos reprezentációtól, a szerkezeten elhelyezett pixel vezérelt LED-ek kapocsként csatolják az objektumot Pécshez. Az esténként látható fényjáték az eozin csillogását idézi, miközben a statikus váz dinamikussá és élővé válik. A sok száz egyedi elemből felépülő négy mázsás világító lo-poly bogár repülőről is jól látható, a fesztivál látogatói azonban testközelből is élvezhetik mindhárom nap.

  http://glowingbulbs.com

 • Széchenyi tér - Nádor galéria

  Healium Lightformer - A 3D fényvezérlés jövője

  A budapesti Healium Decoration 2012 óta foglalkozik fénytechnikával, vetítéssel, színpadi látványtervezéssel. Installációi mellett 2014 óta egy saját fejlesztésű, fényvezérlő szoftveren is dolgozik.

  Az eseményre szabályos geometriai testeket hozott létre a program működésének szemléltetésére. A háromdimenziós térben öt darab szabályos, avagy platoni test létezik, melyek közös tulajdonsága, hogy az oldalaikat egybevágó szabályos sokszögek határolják, minden lapszögük egyenlő és a csúcsalakzataik is egybevágók.

  http://healium.hu/

 • Széchenyi tér - Nádor Galéria

  Fantasztikus valóság

  Holografikus üzenetek, mozdulatokkal navigáló filmhősök. Csillagok háborúja, Mátrix, 2001 űrodüsszeia. Sci-fi jelenetek, fantáziaképek, melyek ma már mobiltelefonnal is megrendezhetők és életre kelthetők. A kiterjesztett valóság, azaz AR (Augmented Reality) technológiával létrehozott Fantasztikus Valóság c. tárlat képei az Interactive Print alkalmazás segítségével tekinthetők meg.Alkotók: Szécsényi-Nagy Loránd, Szekeres Ágnes, Kreatív menedzsment: Kovács Andrea Együttműködő partner: Let it Be! art agency

  http://implausible.works/

  Interactive Print

  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.implausible_works.interactive_print

 • Széchenyi tér - Nick Udvar

  Bubick-udvar

  A tavalyi Nagy Kékség után a Grafoscope csapata most buborékfelhőbe burkolja az udvart. A térben gömbfűzér-installáció lebeg. A kapualjban Molnár Ákos óriás-szappanbuborékokat ereget, míg az emeleti ablakból kivilágított buborékraj száll a nézők felett. A sétát hangaláfestés kíséri, ami zenei hangokból és környezeti neszekből áll össze. 18.00–20 óra között buborék-aquarell lenyomatozás, habkukac fújás és légpárnás fólia festés várja a Nick Udvarba betérőket.

 • Széchenyi tér - Művészetek és Irodalom Háza

  Méhkas Dia Projekt

  A székesfehérvári dia-projekt a partikultúrából a street art-ba került, architekturális vetítéseket valósít meg köztereken és belső terekben egyaránt. A vetített diakép fénymontázst alkotva az épületek belső és külső falain ún. „tapéta” jelleggel fénybe csomagolja a környezetet. A diavetítő mint „fényfestő” ecset funkcionál, segítségével „belakják” a teret, alkalmazkodva az adott helyszínhez és a formai adottságokhoz. A dia-projekt célja a csírázó intellektuális street art avantgárd beépítése a kortárs képzőművészeti kontextusba.

  https://www.facebook.com/mehkasdiaproject/

 • Széchenyi tér - Művészetek és Irodalom Háza

  Törékeny óriások - Méhkas üveg kiállítás

  A Méhkasaula Kulturális Egyesület üvegfestő-alkotásait táblaképekként állítja ki, mellettük a legjobbnak ítélt épületfestést fotón is bemutatja. Az Egyesület alkotói a hagyományos üvegfestést ötvözik grafikai vonulatokkal. Technikájuk lényege, hogy áttetsző alkotásokat hoznak létre, melyeket manuális vetítőgépekre helyezve különböző felületekre vetítik ki.

  https://www.facebook.com/mehkasdiaproject/

 • Széchenyi tér - Művészetek és Irodalom Háza

  Camera obscura élményszoba, és a Széchenyi tér nagyméretű fotográfiai felvétele camera obscurával

  A Fényfesztivál élményszobája a camera obscura fényjelenség megtapasztalásával jutalmazza a szoba látogatóit. A fényjelenség a sötét szobába egy apró lyukon keresztül bejutó fény hatására jön létre, így a külső világ fordított, „élő” képe jelenik meg a falon. A camera obscurával Pórszász áron ̋Széchenyi térről készített több méteres felvételét is megtekinthetik.

  http://www.aronporszasz.com

 • Jókai tér

  Jókai fénypanoráma

  A fiatal képzőművészekből álló Fényszórók Visual képi világában a szürrealizmus, a steampunk stílusjegyei és a szecesszió ornamentikus motívumai is jelen vannak. A falfelületeket forgó kaleidoszkóppá, szélfútta vászonná, hullámzó vízfelületté alakítják kézzel festett üvegdiák segítségével.

  https://www.facebook.com/fenyszoro

 • Irgalmasok utcája, Irgalmasok temploma

  Afrikai inspirációk

  A csapat idén néhány hetet Nyugat-Afrikában töltött, ahol magával ragadták őket a színek sokasága, a gyönyörű mintázatok. Összegyűjtötték a legszebb textileket és, mellé képeket festettek, amelyeket aztán megmozdítottak, animáltak. Az Afrikai inspirációk erről mesél. „Szeretünk festeni, új dimenziót teremteni fénnyel, színekkel. […] Inspirációnkat egymás vibrációiból, a természetből, az organikus képződményekből, és népi-törzsi motívumokból merítjük.”

  http://laluz.hu

 • Csorba Győző Könyvtár Belvárosi Fiókkönyvtára, Király u. 9., udvar

  Teljesség és üresség, a fények és árnyékok játéka

  Árnyanimációs filmek a 20. század első felének jeles alkotóitól – Lotte Reiniger, Tony Sarg, Hidehiko Okuda, Noburō Ōfuji – fényfestés, Hommage á Moholy-Nagy László: Fény-Tér Modulátor modell.

  A Total Art Nemzetközi Művészeti Egyesület negyedik éve mutatja be a több évtizedes múlttal rendelkező pécsi rajzfilmes szakmát a Pécsi Animáció Története kiállítással. A szakma rejtelmeibe vezetnek be foglalkozásaikon, ahol az érdeklődők aktív részesei is lehetnek egy-egy rövid, báb vagy papírkivágásos technika elkészítésének.

  http://totalart2015.eu

 • Király utca, Pécsi Nemzeti Színház

  Földön, vízen, levegőben

  Valós és csak a fantáziánkban létező lényeket mutat meg nekünk a Laluz Visuals. Élőlényeket, akik a vízben, a földön vagy a levegőben élnek. Lehet, hogy éppen láthatatlanok lesznek, és nekünk kell megnyílni ahhoz, hogy megérezzük őket.

  http://laluz.hu

 • Nappali, Király utca

  Nappali By Night

  A Full Kolor Visual álló és mozgóképpel foglalkozik, munkáikkal elsősorban fesztiválokon találkozhatunk. Kézzel készült diákból épít montázsokat tereptárgyakra, élő videomappinget varázsol elektronikus zenei partykra, ezennel a Nappali homlokzatát kelti életre.

  http://fullkolor23.wixsite.com/fullkolorvisual

 • Szabadkikötő, Király utca 64.

  Éjjeli Kikötő 2.0

  A Szabadkikötő háromnapos audiovizuális utazásra hív, legénységét ezúttal az idén 650 éves PTE Elektronikus zenei médiaművész szak hallgatói és a fesztiválon alkotó fényművészek köreiből verbuválta. A helyszín rezidens látványfelelőse a Full Kolor Visual.

  http://fullkolor23.wixsite.com/fullkolorvisual

 • Dóm tér

  Zsolnay Light Art Fényfestő verseny 2017

  A tavalyi nagy sikert követően a ZSÖK NKft. idén ismét meghirdette a Zsolnay Fényfesztivál keretén belül a nemzetközi, pénzjutalommal járó Zsolnay Light Art mappingversenyét a Pécsi Székesegyház épületére. A verseny idei témája:  A fény vonzásában. A Zsolnay Light Art szakmai partnere és a verseny házigazdája idén is a nemzetközileg is elismert magyar mappingművész-csoport, a Kiégő Izzók, akik nem csak a verseny lebonyolításában segítenek, de egy újabb – versenyen kívüli –, lélegzetelállító opussal is készülnek. A verseny a Zsolnay Fényfesztivál központi attrakciója, melyet két napon át, június 30-án és július 1-én sötétedéstől lehet megtekinteni. A versenyt megelőzően, június 30-án 22.00-től a Kiégő Izzók tavalyi, Jónás Könyve című homlokzatra komponált, epikus videóját láthatjuk újra egy válogatás keretében. Idei filmjüket, a Rezonanciát másnap, a versenyalkotások levetítését követően nézhetjük meg.  mappingalkotás elismerését a FestivalUnlimited adja. A Zsolnay Light Art fényfestő-verseny ingyenesen megtekinthető, korhatár nélkül.

  www.kiegoizzok.com