Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom

CARPET I AM

CARPET I AM 2022

fényszőnyeg festő pályázat

A tavaly elkezdett együttműködést követően a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. újra pályázati felhívást tesz közzé a PTE Művészeti Kar hallgatói számára, állóképes fényszőnyeg és falfestés tervezésére, készítésére, ami a 2022. július 7-10. között megvalósuló Zsolnay Fényfesztiválon kerül bemutatásra.

A Zsolnay Fényfesztivál Magyarország első és egyetlen tematikus fényfesztiválja, a rendezvény pár év alatt Pécs és Magyarország egyik legvonzóbb fesztiváljává nőtte ki magát, sőt a kontinens fényfesztiváljai közül is kitűnik komplex, társművészeteket magába olvasztó programjával. A fesztivál legintenzívebb élményét a közel 25 állomást magába foglaló belvárosi fénykörút, a Fény Útjának megismerése, körbejárása kínálja.

A közönség által egyik leginkább kedvelt alkotás a Fényszőnyeg, mely a Janus Pannonius utca burkolatának és házfalainak analóg fényfestéséből áll össze. Pályázatunk célja, hogy idei rendezvényünkre a PTE Művészeti Karának diákjai készítsék újra ennek az alkotásnak a kreatív tartalmát.

A CARPET I AM 2022 elnevezésű, fényszőnyeg festő pályázat célja, hogy a fesztivál fejlessze együttműködő kapcsolatát a Pécsi Tudományegyetemmel, magas minőségű megvalósításban bemutatkozási és együttműködési lehetőséget biztosítson a Művészeti Kar diákjai számára.

A pályázat egyben lehetőséget szeretne teremteni, hogy a Művészeti Karon különböző tanulmányokat folytató hallgatók között is aktív együttműködés alakuljon ki, ezért az elbíráláskor előnyt élvez - bár nem kizáró feltétel - ha a vizuális alkotáshoz olyan zenei élmény kapcsolódik, melyet a Kar zenei alkotóival közös csoportok hoznak létre.

Pályázat részletei

A pályázat kiírója:

 • Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

Kik jelentkezhetnek?

 • PTE MK jelenleg aktív hallgatói
 • Nevezni egyénileg, vagy csoportosan, alkotócsoportként is lehet. Alkotócsoportként történő pályázás esetén az alkotócsoport köteles kijelölni, felhatalmazni egy képviselőt, akivel a pályázat során kizárólagos kapcsolatot tart a pályázat kiírója.
 • A pályázat benyújtása díjmentes

Téma

Az idei Fényszőnyeg Victor Vasarely halálának 25. évfordulója alkalmából a Pécsett született op-art művész szellemi örökségét tekinti kiindulópontnak. Olyan alkotásokat várunk, amelyek az életmű egészére vagy egyes művekre reflektálva, azokat továbbgondolva vagy akár ellenpontozva a jelen kor nézői számára releváns, friss képi minőséget és szellemi tartalmat közvetítenek. A megvalósuló fényinstalláció képi világát tekintve akár jelentősen eltérhet Vasarely világától, ha valamilyen formában viszonyul hozzá.

Technikai információk

 • A Nagy Lajos Gimnázium legfelső emeletének ablakaiban helyezünk el hat darab nagy teljesítményű analóg vetítőgépet, onnan vetítjük a járófelületet, illetve további négy géppel a folytatólagos házfalakat.
 • A zenei tartalmat a vetítési pontok irányából szólaltatjuk meg, cél, hogy tovább erősítsük az alkotás atmoszféráját.
 • A pályázat elkészítésének ideje alatt, a pályázat kiírását követően, alkalmat biztosítunk egy online konzultációra, május 11-én szerdán. A szervezők mellett a konzultáción részt vesz Farkasinszki Bence grafikus (benzeart.com), a Fényszőnyeg 2019-es alkotója is, akitől a pályázók ötleteket, információt kaphatnak a technikai megvalósítás részleteiről.
 • A pályázat beadása során csak a fényszőnyegre tervezett tartalmat és ahhoz tartozó leírást kell benyújtani, a döntés és a kivitelezés között a házfalakra tervezett vetítés tartalmát Farkasinszki Bencével való együttműködésben tervezzük megvalósítani. Bence feladata csakis támogató jellegű, a kreatív munkát nem befolyásolja.
 • Az alkotás elkészítésének technikája nyitott, azaz digitálisan előállított tartalom mellett lehet festmény, grafika, montázs, fotó, akár plasztika is, de az alkotások digitális reprodukcióját a pályázónak kell elkészítenie és pályázatában elküldenie.
 • Pályázni méretarányos tervekkel lehet, és a tervezett vizuális koncepció címével, rövid leírásával, illetve a zenei tartalom mintájával, leírásával.
 • Formátum: JPG (RGB)
 • Méret: 1890x11340 pixel 
 • Felbontás: 300dpi
 • További információ: info@zsolnayfenyfesztival.hu

Timing

A pályázat meghirdetésének ideje: 2022. május 6.

Online konzultáció: 2022. május 11.

A pályázat beadásának határideje: 2022. május 22.

A zsűri, csak a 2022. május 22. éjfélig elküldött és benevezett pályaműveket értékeli. Határidő után beérkezett nevezéseket nem áll módunkban figyelembe venni.

A pályázat elbírálásának határideje: 2022. május 30.

A rendezvény dátuma és időpontja: 2022. július 7-10.

A dekoráció installálásának időpontja: 2022. július 6.

Zsűrizés, díjazás, kapcsolattartás

Szakmai zsűri: Balogh Tünde (ZsÖK Nkft.) Böhm Gergely (PTE-MK), Doboviczki Attila (fényfestő, PTE-BTK), Farkasinszki Bence (grafikus) Pusker Péter (Zsolnay Fényfesztivál)

A személyes konzultációra szintén e-mailen keresztül várjuk a jelentkezéseket.

Díjazás: Az első három nyertes pályázó egyaránt nettó 100.000 Ft pénzjutalomban részesül.

Bemutatás: Mindhárom díjazott alkotása bemutatásra kerül.

Kapcsolattartás: rövid regisztrációs e-mailben várjuk a jelentkezéseket, minden e-mail címre részletes leírást küldünk további információkkal és segédletekkel.

Kapcsolat

További pályázati információ: Pusker Péter / ZSFF szervező

E-mail: info@zsolnayfenyfesztival.hu

Pécs, 2022. 05. 04.