Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom

Fénymozi

Apolló Mozi Perczel Miklós u. 22.Jún. 28.(Péntek) 19.00

Az Apolló Mozi nagytermében kirándulást tehetünk a LUX Helsinki és a City of Light Jyväskylä finnországi fényfesztiválokra, melyekre a Bordos Art Works és Centrum Production álmodott térspecifikus alkotásokat. A 114 doors című dokumentumfilm egy espooi többemeletes társasházba kalauzol, melynek ablakai Anne Roininen különleges közösségi fényinstallációjának világító elemeivé váltak. A Modern Aerial Dance Company vetítéssel kísért légbalett koreográfiái pedig a levegőbe és a szélcsatornák világába repítenek.

A mindhárom nap vetített filmek listája

Centrum Production – Jyväskylä City of Light: NEXUS (3 perc)

Anna-Mari Nousiainen: 114 doors (22 perc)

Bordos Artworks: Konstellaatio (9 perc)

Modern Aerial Dance Company: INFINYTIZM (29 perc)


FINN FOCUS

Centrum Production – Jyväskylä City of Light: NEXUS (2018, 3 min)
A három konstrukciós elemből álló fényinstallációt és vizuális térmanipulációt a finnországi Jyväskylä University épített és zöld területe, valamint Kimmo Schroderus: Hyöky szobra inspirálta. A lokális környezetet egyedi perspektívába helyezve a híd és az épületegyüttes elemei váltak a kompozíció alkalmi vetítőfelületeivé.
http://letitbeartagency.com/artcity/nexus/

Anna-Mari Nousiainen: 114 doors (2017, 22 min)
Dokumentumfilm Anne Roininen fényinstallációjáról, mely Espoo egyik társasházában készült a lakástulajdonosok közreműködésével. A 114 doors (114 ajtó) betekintést nyújt a
művészi alkotómunka hétköznapjaiba és nyomon követi a 2017 őszén a Leppävaara-toronyban megvalósult közösségi fényalkotás létrejöttének folyamatát. A film egyúttal a gyakran elvont álmodozásnak hitt művészi munka időigényes és fizikai oldalát mutatja be – láthatjuk, ahogy Anne emeletről emeletre sétálva kopogtatja végig a bejárati ajtókat, cipeli magával a fényforrásokat, fúr, farag és megismerkedik a lakókkal. Anne Roininen gyakran lép ki a galériaterekből és készít olyan meglepő fényalkotásokat, melyek személyes találkozások és beszélgetések végeredményeképpen jönnek létre.
http://anneroininen.com/

Bordos Artworks: Konstellaatio (2018, 9 min)
Bordos László a 2018-as LUX Helsinki Fesztiválon Helsinki ikonikus katedrális épületét lélegzetelállító vetítő felületté transzformálta. A kompozíciót Mika Vainio Konstellaatio c. albuma ihlette. A finn zeneszerző világszerte inspirálta a digitális művészeket. Bordos és a fesztivál szervezői Mika Vainio emlékének szentelték ezt a több tucat szabályozható lámpából és stroboszkópból álló fényszobrot, mely valóságos és virtuális fények kompozíciójából születik a szemünk előtt.
http://www.bordos.eu/

ATMODANCE

Modern Aerial Dance Company: INFINYTIZM (29 min)
A Földet és az eget összekapcsoló Modern Aerial Dance Company a világ első szélszínházának megálmodója. Olyan felnőttek és gyerekek kreatív szövetsége, akiket a gravitáció leküzdése, a repülés és a súlytalanság állapota inspirál. Az audiovizuális elemekkel kiegészített légbalett koreográfiákban a MAD Company művészei légi akrobatikai és kortárs balettmozdulatokat ötvözve hoznak létre közös mozgáskompozíciókat. A 2018 nyarán Madridban készített 8 felvonásos első előadásukat dokumentáló INFINYTIZM c. film bemutatja a nemzetközi társulat tagjait és a különböző látványvilágú táncetűdök kulisszatitkait.
http://www.mad.company/

Támogató: FinnAgora

FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!