Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom

Fény Útja

A Fényfestőverseny mellett a fesztivál legintenzívebb élményét akkor élheted át, ha végigjárod a 23 állomásos fénykörutunk, a Fény Útja minden állomását. Az éj leszállta után hazai és külföldi művészek épületvetítései, helyszínspecifikus fényalkotásai ejtik ámulatba a látogatókat Pécs hangulatos utcáin, terein, belső kertjeiben és templomok homlokzatain. 22 belvárosi állomással készültünk idén, illetve van egy, a belvárostól távolabb eső helyszínünk is a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának új épületénél. Az érdeklődők találkozhatnak analóg és digitális technikán alapuló fényalkotásokkal, statikus és interaktívan irányítható installációkkal egyaránt.

Aki még több fényélményre vágyik, azt várja a Fény Útja Extra 9 installációja, amelyek különösen izgalmas alkotásai egy karszalag megvásárlásával látogathatók. A Fény Útja Extra karszalag ára 1500 Ft/ fő, gyerekeknek 6–18 éves korig 1000 Ft /fő, és korlátlan számú belépésre jogosít. További információk

A Fény Útját megtekintheted:
csütörtök, péntek, szombat: 19:00–23:00
vasárnap: 19:00–22:00
Az ettől eltérő nyitvatartással működő állomásokat a leírások mellett jelöljük!
A Fény Útja állomásai védettségi igazolvány nélkül megtekinthetők.
Ahol külön nem jelöljük, az alkotások megtekintése ingyenes.

Fény Útja Google térkép

 • Barbakán

  REZONANCIA

  LaLuz Visuals

  A Laluz Visuals visszatérő alkotói a Fény Útjának, munkáikban a közös, hogy a fényélmény elérése érdekében túllépnek a megszokott épületvetítés határain, így gazdagítva megismételhetetlen tapasztalatokkal a közönséget. A csapat idén fény és hanghullámokat enged útjukra, melyek hol közelednek, hol távolodnak majd egymástól a Barbakán Várárok területén. Érzékszerveinket élesítve lehetőség nyílik felvenni a kapcsolatot a létrehozott fénylényekkel.

 • Civil Közösségek Háza - felső szint (Szent István tér 17.)

  IRIS 2021

  Adorján Zalán, Terkal Róbert, Nagy András

  Az Olimposz hegyén lakó istenségek egyike volt Írisz, a Szivárvány istennője. A görög mitológia szerint amikor Írisz üzeneteket vitt a mennyből a Földre, a szivárvány színes íveit választotta útjául. A mitológiai idők után kétezer évvel a színes ívek megelevenednek, újra láthatjuk Írisz isteni táncát az ibolyaszínű lézersugarak esőjében.

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

  Adorján-Zalán,-Nagy-András---IRIS-web

 • Civil Közösségek Háza - alsó szint (Szent István tér 17.)

  PATTERNS OF HARMONY

  Battha Gáspár

  A Patterns of Harmony egy soha véget nem érő utazás a természet elbűvölő harmóniájának legelemibb forrásáig, egy olyan világba, mely az emberi érzékszervek képességeit is meghaladja. Ezt megtapasztalva egyetlen kérdés merülhet fel, valóban hiszünk-e ha látunk, hiszen a tükröződések végtelen fraktáljából előtűnő testek és formák valójában nem léteznek, csupán illúziók, elménk szüleményei.

  Joachim Sauter emlékére.

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

 • Civil Közösségek Háza - udvar (Szent István tér 17.)

  FÉNYKERT

  Fénykert produkció

  A Civil Közösségek Házának udvarára egyedileg komponált vetítéses fényinstalláció a tér fő elemeit kihasználva egy kaput képez. A vetítés során a kert változatos növényzete, égbeszökő fái és a Nyugati Várfalsétány felé vezető lépcsők egyaránt életre kelnek. A vetítés a fák alakjához, mintázatához igazodik, miniatűr varázserdővé alakítva Pécs belvárosának egyik leghangulatosabb udvarát.

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

  fénykert2

 • Szent István téri szökőkút

  LOMB KORONÁZÁS

  Meetlab

  Lámpafény legtöbbször csak az épített környezetünket ragyogja be, hisz ott van rá megfelelően kiépített infrastruktúra. A Csiszár Mátyás vezette Meetlab csapatát viszont az foglalkoztatja, hogyan lehet a lehető legorganikusabban átszőni fénnyel a természet különböző formáit. A Fényfesztiválon a Szent István téri park szökőkútjának környezete válik e különleges transzformáció színhelyévé.

  Meetlab_web

 • Littke Palace Látogatóközpont (Pezsgőház épülete – Szent István tér 12.)

  FÉNYTÖRŐ

  XORXOR

  A 'Fénytörő' egy olyan bejárható fényinstalláció, mely segítségével egy saját testünk által keltett fényjátékot tapasztalhatunk meg. A térben, mintha prizmává változnánk, így a felénk érkező fényből annak különböző rétegei tárulnak fel szemünk előtt, elbűvölő játékot vetítve. Minden mozdulattal újabb árnyalatokat hívhatunk elő, és a közös alkotás egy új vetületét élhetjük meg.

  Együttműködő partner: Let it Be! art agency

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

  Xorxor - Fénytörő

 • Cella Septichora (Szent István tér)

  MULTIVERSE 5.1

  Fuse* (IT)

  A fuse* olasz művészeti stúdió és produkciós cég új technológiák alkalmazásán keresztül dolgozik az emberi és természeti jelenségek összetettségének értelmezésén. A stúdió kutatási tevekénysége a kezdetektől fogva olyan installációk és élő médiaperformanszok készítésére összpontosít, amelyek ámulatba ejtenek és arra ösztönzik közönségüket, hogy megkérdőjelezzék a „lehetséges” fogalmát.
  A Multiverse 5.1 a Multiverse öt képernyős adaptációja, egy olyan audiovizuális installáció, amely a végtelen számú lehetséges univerzumok fejlődését tárja elénk generatív grafikákon és hangokon keresztül az úgynevezett „multiverzum” fogalmából kiindulva. E teória szerint világegyetemünk egy sokkal nagyobb kozmosz, egy folyamatosan növekvő univerzumközösség - a multiverzum - tagja. Az alkotás egymásból építkező digitális festmények körforgásszerű képi motívumaival tesz kísérletet ezen párhuzamos univerzumok örök születésének és halálának ábrázolására.

  Produkció: fuse*, BDC - Bonanni Del Rio Catalog
  Művészeti vezetők, vezető producerek: Mattia Carretti, Luca Camellini
  Koncepció: Mattia Carretti, Luca Camellini, Samuel Pietri, Riccardo Bazzoni
  Software: Luca Camellini, Samuel Pietri
  Sound Design: Riccardo Bazzoni
  Hardware: Matteo Mestucci
  Díjak: Red Dot Award 2020, CODAawards Merit Winner 2020, Wu Guanzhong Art and Science Innovation Award, Digital Design Awards 2019
  Kiállítások: Bonanni Del Rio Catalog (Parma - IT), Festival Filosofia (Modena - IT), Artechouse (Washington DC - US), Signal Festival (Prague - CZ), AS-Helix c/o National Museum of China (Beijing - CH), Sónar Istanbul (Istanbul - TR), Taiwan Contemporary Culture Lab (Taipei - TW)

  https://www.fuseworks.it

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

 • Csontváry Múzeum (Janus Pannonius utca 11.)

  CSONTVÁRY FÉNYTEREK

  Sztojánovits Andrea & Kovács Ivó & Álmos Gergely

  A fényművészet eszközeit segítségül hívva életre kel az egyik legismertebb magyar festő életművének két kiemelkedő alkotása.

  A nagy Tarpatak völgye a Tátrában (audiovizuális installáció): A festmény nyomtatott mására kerülő speciális, paint mapping technikával kivetülő animációk a természet megfigyelését, a finom változásokat, a sziklák, a szél, az erdő, mező zeneiségét keltik életre.

  Animáció: Sztojánovits Andrea
  Zene: Álmos Gergely / mïus

  A magányos cédrus (interaktív installáció): A bölcs Cédrus az installációban az élet körforgását jeleníti meg. A finom áramlásokkal felnövő és elenyésző magányos fa a környezetével, valamint az installáció zeneiségével összhangban teremti meg a kibontakozás és elmúlás mély folyamatait.

  Animáció: Kovács Ivó
  Zene: Álmos Gergely / mïus
  Interakció: Sztojánovits Andrea

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

 • Csontváry Múzeummal szemben (Janus Pannonius utca 11.)

  RELÁCIÓS KORONÁK

  Gévay Bálint

  Az analóg, állóképes fényfestések műfajában a fákat mindig is kihívás volt felületként használni, megvetíteni. Évek óta tartanak a kollektív kísérletek ennek megoldására, ám minden lombkorona más és más, ennek tükrében kell elkészíteni a diaképeket. Geometrikus formákat, egymásba csavarodó térelemeket használva izgalmas fény projekt létrejöttének lehetünk majd szemtanúi a produkciót meglátogatása során.

  Gévay-Bálint---Relációs-koronák-web

 • Janus Pannonius utca

  CARPET I AM: FÉNYSZŐNYEG

  Lévai Fanni, Szentpéteri Dóra, Pusztai Dávid

  Ez év tavaszán hirdettünk pályázatot az idén 25. éves jubileumát ünneplő Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának jelenleg is aktív tanulói számára, ezennel az ő munkáik fogják színesíteni a fesztiválkedvenc Fényszőnyeg felületét.
  A három legjobb alkotás és készítője:
  •    Lévai Fanni - Álomgörbe (csütörtök)
  •    Szentpéteri Dóra - Metamorfózis // zene: Tokodi Krisztofer - Mystic Roots (péntek)
  •    Pusztai Dávid - Sötétségevők (szombat)
  Vasárnap este a legjobban sikerült alkotást újra megmutatjuk.

 • Janus Pannonius Múzeum Igazgatóságának udvara (Káptalan utca 5.)

  EGGO TRICK

  Dean Skira

  Az installáció a Fabergé tojásokra emlékeztet, melyek korunkban a művészetet, a luxust és a gyűjtőszenvedélyt szimbolizálják. Neve a klasszikus forma (EGG) és az innovatív fényműszer (TRICK) kombinációjából származik. 3D hajlított alumínium csőrendszer hálózata középkori csillárokra emlékeztet, melyeket annak idején szobáról szobára mozgattak. Az EGGO TRICK különböző helyekre vándorolva fényhatásaival teszi különlegessé környezetét - dinamikusan változó színű és intenzitású fényvonalak formájában szórja körénk fényét.

 • Martyn Ferenc Múzeum udvara (Káptalan utca 4.)

  BRONZBA ÖNTÖTT ERŐD

  Labor Lumen Squad

  Eszék város egykori rettegett erődje mára egy kulturális mini várossá alakult. Számos, kultúrához köthető intézmény és esemény kap itt helyet, közöttük talán a  HeadOnEast Összművészeti Fesztivál a "legfényesebb", ami szintén a Tvrda falai között indult 2019-ben. A Fesztivál hangulatának központi elemei a Pécsi Fényfestő Műhely által létrehozott fényterek, amelyek most a Martyn Ferenc Múzeum udvarának falain jelennek meg.

 • Victor Vasarely Múzeum udvara (Káptalan utca 3.)

  FÉNYJÁTSZÓTÉR

  Visualia Group

  A pulai Visualia Fényfesztivál négy installációt hoz el otthonából, melyek egy valódi Fényjátszótérré állnak össze a Vasarely Múzeum udvarában.
  A Magic Garden interaktív installáció növények és a gombák varázslatos kertjébe invitál, amely egy vezérlő segítségével kel életre lenyűgöző audiovizuális hatás kíséretében.
  A Light Postcard lényege, hogy egy óriási képeslapot idéző vetítővászon lehetővé teszi különféle vetített szituációk, animációk és jelenetek létrehozását és reprodukálását, amelyekben a látogatók a maguk által teremtett vizuális kompozíció részévé válhatnak.
  A Residence of Light and Music egy interaktív és szórakoztató installáció, zenei és fényeffektek kombinációja. Az installáció három, előre kiválasztható hangszer hangjait tartalmazó padból áll. A hangszerekkel való kísérletezés által egyedi hang- és fényhatás kel életre.
  A közel 2 méter magas, üvegszálból készült és vasszerkezettel megerősített Rainbow Slide gyerek csúszda mozgás hatására változtatja színeit.

  Visualia-Group-fenyjatszo

 • Gázi Kászim pasa dzsámija és Irgalmasrendi Szent Sebestyén templom (Széchenyi tér)

  ALTARE LUMINIS, A FÉNY OLTÁRA

  Centrum Production

  Kölcsönös viszony és egymástól való függés különféle technológiák között, vékony réteg valós és szürreál közt: egy rejtett energiaáramlás felfedezése.
  Inspiralódva a pestis-járvány emlékére emelt Szentháromság szobor által, a Besnyő Dániel vezette Centrum Production három eltérő kvalitású mesterséges fény találkozását vizsgálja Pécs főterén, a nagyszerű Dzsámi előtt.

  3D tér scan: Greypixel Geomatrix

  Centrum_altare-luminis-web

 • Nádor Galéria – Nagyterem (Széchenyi tér 15.)

  NYX

  Kiégő Izzók x Andristyák Marcell


  A NYX egy új, többprojektoros interaktív installáció, amely varázslatos utazásra invitálja a közönséget egy ködös erdő mélyén. Ezen az úton az ember az éjszaka birodalmán át tartó fénykeresés részévé válik. A nézők jelenléte a valóságban fényes eseményeket vált ki a virtuális térben, ahol az utat a lények és tárgyak furcsa keveréke szegélyezi.

  Zene: Szakács Ábel

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

  Kiégő-Izzók---NYX-web

 • Nádor Galéria – Kisterem (Széchenyi tér 15.)

  FÉNYFORMÁK

  Bordos László Zsolt


  Bordos László Zsolt Fényformái a primer geometrikus alakzatok fény-árnyék relációit vizsgálják egy lumino-kinetikus környezetben. A mozgó fény által a vizuális tapasztalás folyamatosan változik, így a látvány folyamatos mintavételezésre nyújt lehetőséget. A fény és az árnyék mozgásával a geometrikus formák mindig új megvilágításba kerülnek és ugyanannak a formavilágnak a folyamatosan változó aspektusait és mintáit rajzolják elénk.
   
  A fényforrás az óramutató irányával megegyezően mozog és pontosan 1 perc alatt ér körbe. A három geometriai test összefüggő triásza a napóra asszociációját idézve a bolygók mozgására is emlékeztet. Bordos alkotása a háromdimenziós Tér és az Idő meditatív megtapasztalására hívja a látogatót.
   
  koncepció és tervezés: BORDOS László Zsolt
  keretek és famunkák: RÁCZ Kristóf
  LED kontroller: CZINGÁLI Zoltán
   
  http://bordos.eu

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

 • Jókai tér

  MANDALA-TÉR

  FényHangÁr
  A 37 darab érintésérzékeny szenzorral vezérelhető installáció megérintésével változatos animációk hozhatóak létre a világító mandalán, miközben a tér többi része egybeolvad a mandalával.

  FenyHangArMandala-web

 • Színház tér

  TALKING HEADS

  Limelight
  Az ember több tucat arcizom segítségével számos érzelem kifejezésére képes, így létrehozva a szavak nélküli kommunikáció színterét. Ez a két látványos fej szintén számtalan érzelem megjelenítésére képes, valamint egymásra is tudnak reagálni. Azonban az emberekkel ellentétben ezek a beszélő fejek (Talking Heads) nem izmokkal teszik mindezt, hanem fénnyel. Fejenként közel 4000, egyenként irányítható LED adja különböző színekben az arckifejezéseket.

 • Kazinczy Ferenc utca és Perczel Miklós utca sarkán található boltív

  FÉNYRE NYÍLÓ ÁRNYAK

  MárkusSzínház

  A MárkusSzínház társulatának árnyszakértői ismét visszatérnek a vásznakra, s egy árnyvízióra hívnak bennünket rejtélyes labirintusukba. Az éjszaka folyamán megelevenednek az árnytradíció nagyjai, kivetülnek hozzánk ezen létsíkra, s ha mozdulatra hívjátok őket, veletek léteznek, s lélegeznek majd. Hozzátok bátran zseblámpáitokat, otthon készített saját árnyfiguráitokat, s röpítsétek árnyékukat a fényoszlopok labirintusában.

  markuszinhaz-web

 • Király utca - Zsdrál Galéria - Király utca 29-31.

  A FÉNY GEOMETRIÁJA

  Mysterlight

  A Nagy Krisztián és Molnár Csaba által 2020-ban életre hívott művészeti projekt, a Mysterlight egy hosszabb ideig tartó technológiai kísérletezés és a művészpárosból belülről fakadó alkotási vágy által jött létre. Munkáink valahol az Op-art és a Light-art keverékének tekinthető, de szabatosabb műszó híján "geo-optikai fényszobrászatnak" nevezhető művészeti formájuk.
  A fény a mindennapunk része, nélküle az életünk elképzelhetetlennek tűnik. A fénytechnika fejlődésével életünknek, életterünknek egyre meghatározóbb, egyre fontosabb  összetevője.
  A kézzel épített fényobjektjeink segítségével magát a fényt, mint "anyagot" próbáljuk meg formázni, egyszerűbb geometriai mintákba, és bonyolult térhálókba rendezni, majd speciális üveg-tükrök segítségével a "megformázott fényt" egy új perspektívába helyezzük, és ezáltal egész más értelmet, látványt nyújtanak a "végtelen térbe" helyezve. Ezzel az újszerű látvánnyal a fény segítségével egy új dimenzió nyílik ki előttünk, amivel hatalmas mélységeket, távolságokat tudunk bemutatni, és amelynek a használatával az általunk elképzelt univerzumunk világát (fekete lyukak, tér-idő alagutak, pulsarok, csillagrendszerek...) próbáljuk meg bemutatni.
  Célunk a különleges üvegek fizikai, optikai tulajdonságainak a fénnyel való érintkezésének a felhasználásával, a különféle geometriai formák, térhálók használatával egy új, eddig ismeretlen látvány és vizuális élmény átadása a szemlélődőnek.
  A test nélküli tér és a tér nélküli test problémája, a virtuális tömegformálás, a matéria fény által való láthatóvá, illetve láthatatlanná tétele mind mind fontos elemei a munkáinknak.

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

  Mysterlight

 • Evangélikus Templom (Dischka Győző utca 6.)

  ANYAGTALAN SZÍN

  Mátrai Erik

  2014-ben dobozképeket kezdtem el készíteni kívülről fehér rétegelt lemezből. A képek frontfelületére nagy lyukakat vágtam, és a lyukak mögött rejtett ferde színvető felületeket alakítottam ki, amelyeket élénk színekkel festettem be. A lyukakon beérkező fény és az élénk felületek színes reflexeket hoztak létre a művek mögötti fehér falon.
  Ahogyan a fent említett képek, ez az installáció is a színek visszaverődésével foglalkozik.
  Ezekben a munkákban a legizgalmasabb számomra az, hogy a színes tükröződéseket figyelve, nem a festéket látjuk, hanem csak azt a színt, amit visszaverve kibocsátanak, azaz nem az anyagot látjuk, hanem tisztán a színek fényét.

  Az alkotás péntektől vasárnapig tekinthető meg 10.00 és 18.00 között.

 • Kossuth tér

  3D PUZZLE

  Zym-zym stúdió

  Gyermekek számára talán a legizgalmasabb helyszínnel készülünk a Kossuth térre egy székesfehérvári csapat közreműködésével. Interaktív fényfestés a Pécsi Járási Hivatal bejárati falán. A falat 12 forgatható kockára osztja a játék. Az elforgatható kockákon a homlokzat négy különböző stílusú változata van összekeverve. A játékosok feladata megtalálni, kiforgatni az összes általuk választott stílushoz tartozó puzzle darabot.
  Zym-zym stúdió – Falvay Miklós, Varga Máté, Halák László, Pupp Zoltán

  Támogató:koerber-web-feny-utja

 • Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar - Új Campus Park (Szigeti út 12.)

  ÖSSZEKÖTVE

  Koros Design

  A Koros Design grandiózus fényinstallációja a neuronhálózatok és azok kapcsolatára reflektál felnagyított idegsejtek megjelenítésével. A 6x6 méteres kocka szerkezetbe feszített, felfújt textil elemek közé lépve a látogatók maguk is közvetlen kapcsolatba léphetnek az óriási idegsejtekkel. A Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar campusza idén új épülettömbbel bővült, ezen épület előtti téren lesz megtekinthető a fényszobor. Illusztris helyszínre kerül az alkotás, mellyel a Fényfesztivál először mozdul el a belvárostól, így hívva fel a figyelmet magára és környezetére.

  Koros Design Összekötve