Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom

Fény Útja

A Fényfestőverseny mellett a fesztivál legintenzívebb élményét akkor élheted át, ha végigjárod 29 állomásos belvárosi fénykörútunk, a Fény Útja minden állomását.

Az éj leszállta után hazai és külföldi művészek helyszínspecifikus fényalkotásai ejtik ámulatba a látogatókat Pécs hangulatos utcáin, terein, belső kertjeiben és templomi homlokzatain.
Az idén új helyszínekkel bővülő Fény Útja esténként káprázatos csodavilággá varázsolja Pécs belvárosát. Az érdeklődők találkozhatnak analóg és digitális technikán alapuló fényalkotásokkal,
statikus és interaktívan irányítható installációkkal egyaránt. A hazai alkotók mellett finn, spanyol, brazil és mexikói művészek munkái teszik nemzetközivé a Fény Útját.
Az ingyenes fesztiválon aki még több élményre vágyik, azt várja a Fény Útja Extra, amelynek kiemelt helyszínei és exkluzív programjai egy karszalag megvásárlásával látogathatók.

Fény útja koncepció: Pusker Péter
Társkurátorok: Gévai Bálint, Kovács Andrea, Noll Márton

A Fény Útját megtekintheted:
csütörtök, péntek, szombat: 21.30–01.00
vasárnap: 21.30–00.00

Az ettől eltérő nyitvatartással működő állomásokat a leírások mellett jelöljük!

Részletes információ a jegyvásárlásról: Információ

A Fény Útja térképe itt érhető el.

Ahol külön nem jelöljük, az alkotások megtekintése ingyenes!

A Fény Útja látványosságai mellett egyedi fényfestésekkel találkozhatsz csatlakozó programhelyszíneinken is, melyek: Nana Bistro & Bar, Nappali, Szabadkikötő, Trezor, Wunderbar.
Alkotók: Grafoscope (Schulteisz Emil), JoFa Laser, Karácsony Emese, XGrid Lab

 • Barbakán

  Saxum Infinitium – Határtalan kőfal

  Gonzo Visuals

  Az építészet egyik legrégebbi és legfontosabb alapanyaga a kő, használatán évszázados tradíciók alapulnak. Természetes, ellenálló, szép és magában hordoz valamiféle ősi, nyers erőt.

  Mi történik a kő és a fény találkozásakor? A Barbakán bástyára készült 3D mapping elmossa a határokat tér és idő, ősi és modern között, hogy valami egészen új tapasztalással kerülhessünk közelebb az univerzum megfejtéséhez.

  http://gonzovisuals.com/

 • Esze Tamás utca

  Le voyage dans la lune/ Utazás a Holdra

  Ferth Tímea

  1902-t írunk, amikor a varázslatos trükktechnikákat alkalmazó francia filmrendező, Georges Mélies egy fém rakétában belehajít minket a Hold arcába. Körbenézünk, tapogatózunk a sötétségben, csillanó ismeretlen anyagokat és formákat látunk körülöttünk mindenhol…

  Az Esze Tamás utca néhány éjszakára szinte teljesen elsötétül, hogy ezen holdbéli képeket és fényre éledő motívumokat te magad fedezhesd fel mobiltelefonod vakujának, elemlámpa funkciójának segítségével. Világíts a kerítés falára, meg fogsz lepődni!

  https://www.behance.net/timeaferth
  https://www.instagram.com/timeaferth/

 • Szent István tér

  Kertem

  Koros Design

  A Kertem című térinstallációt a növényi formavilág és a természet geometriája ihlette. A Szent István tér fái között megbújó, speciális textiliából készült alkotások világító fénytestként egészítik ki a város zöld területét, különös atmoszférát teremtve az organikus környezetben.

  A Koros Design alkotóinak – Magyar Réka és Koros Péter – műhelyében különleges anyagok és technológiák használatával készülnek alkotások. Munkáik az elmúlt években feltűntek már színházi produkciókban, hazai és nemzetközi fesztiválokon egyaránt.

  Fényprogram: Limelight

  http://korosdesign.com/

  http://3dprojectionmapping.net/

 • Szent István tér

  Pixelbogár

  Kiégő Izzók

  A Fényfesztivál totemállata idén új környezetben, kibővített fénytérrel és kvadrofonikus hangzással hirdeti a fény univerzalitását a fesztivál látogatóinak. A digitális köztéri szobor napközben egyszerűen csak új perspektívába helyezi a neki otthont adó teret, az este beálltával azonban a több ezerszeresére felnagyított rózsabogár megelevenedik, fénnyel és hanggal tölti meg környezetét.

  Szobor és fényjáték: Kiégő Izzók
  Hang: Mákó Rozi
  Technikai partner: LightPositive

  http://glowingbulbs.com/

 • Littke Palace Látogatóközpont (Pezsgőház épülete)

  Numen

  ABDX (MEX)

  A latin nyelvből származó Numen – a Sacrum (szent) szó szinonimája: magában foglalja mindazt, ami túlmutat az általunk tapasztalt mindennapi és természeti világon. Az audiovizuális installáció képi és hangzó elemei a látogatók érzékeire hatva egy olyan ismeretlen környezetbe vezetnek, amely egy szemünk előtt újjáéledő ősi templomra emlékeztet. Minden hangot a vetített vizuális elemek alapvető karakterei generálnak. Olyan, akár egy költői érzettársítás.

  Közreműködik: Rodrigo Guzman

  AV Composers: ABDX live set: június 27., csütörtök 24.00

  Kiemelt vetítéstechnikai partner: Visual Europe Group

  Együttműködő partner: Littke Palace Látogatóközpont

  Nyitva: csütörtök: 21.30–01.00, péntek, szombat: 10.00–01.00, vasárnap: 10.00–00.00

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

 • Szent István tér – Miasszonyunk zárdatemplom

  Éjjeli lámpás

  Night Projection

  A Night Projection csapata az elmúlt években technikai partnerként olyan különleges fényalkotások megvalósításának volt részese, mint a Fényszőnyeg, de készítettek már körpanorámás vetítést is a Széchenyi téren. Ezúttal nemcsak nagy erejű analóg vetítőgépeiket vetik be a különleges fényélmény érdekében, hanem alkotói oldalról is megmutatkoznak.

  http://www.night-projection.hu/

  https://www.facebook.com/NightProjection/

 • Cella Septichora (Szent István tér)

  WE SENSE

  Nagy András (XYZ)

  Az árnyék egy adott térben, a sötétség és a világosság észlelhető változása által könnyen megfigyelhető optikai jelenség. Térérzékelésünk alapja, testünk és fizikai környezetünk viszonyának azonosítását segítő ösztönös élmény. Az interaktív WE SENSE árnyékinstalláció ez alkalommal a múlt és jelen közötti láthatatlan tér-idő összefüggések felderítésére invitál a Cella Septichora falai közé.

  Az interaktív technológiákkal kísérletező Nagy András munkáinak fókuszában a valós idejű képalkotás lehetőségeinek feltérképezése áll. A látogatók a két oldalról vetített különleges képi és kiterjesztett zenei tartalmakból építkező audiovizuális kompozíció és térélmény komponenseivé válnak. A projektor fényébe lépve árnyékukkal egyszerre kerülhetnek a vetített képek elé és mögé. A fénytérrendszerben mozdulataik segítségével felfedezhetik a mindennapokban alapvetően nem érzékelhető, síkon túli tér-idő dimenziót.

  AV Composers: Nagy András (XYZ) live set: június 29., szombat 24.00

  Kiemelt vetítéstechnikai partner: Visual Europe Group

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

  http://andrasnagy.xyz/

 • Csontváry Múzeummal szemben (Janus Pannonius u. 11.)

  Medveállatka

  Limelight

  A legősibb élőlények évmilliók óta léteznek a Földön, ám különböző okokból adódóanegyes fajok időközönként kipusztulnak. Az ember dolgát a túlélésben a kozmikus perspektíva hiánya nehezíti – egyszerre él benne a pusztítás és a szeretet iránti vágy. A lassan lebegő medveállatkák extrém túlélőképességükkel emlékeztetnek, hogy a fennmaradáshoz harmóniában kell élnünk a természettel.

  http://3dprojectionmapping.net/

 • Káptalan utca

  Múzeumutca

  Hizsnyik Dénes & Arany Gold Zoltán

  A Múzeumutca a pécsi Káptalan utcát jelöli, ez az elnevezés onnan származik, hogy az utca épületeinek nagy része múzeum. Éjszakánként ha végigsétálunk rajta, egy komplex vetített látvány elevenedik meg, és válik az emberek közötti kapcsolat szervezőjévé és alakítójává. A vetítőgépek és a laterna magica „mágikus csatornái” kötik össze a nézőket és a közreműködő művészeket. A sokszínűségre építő kompozíciókban egyaránt felfedezhetőek minimalista texturális játékok, muráliák, valamint az álló- és mozgókép viszonyával kísérletező kinetikus alkalmazások.

 • Janus Pannonius Múzeum Igazgatóságának udvara (Káptalan u. 5.)

  Méhkas Aura Garden

  Méhkasaula

  A székesfehérvári Méhkasaula alkotói a Bauhaus és az újrahasznosítás szellemiségében készítettek üvegdiákat az udvar sajátos környezetéhez illeszkedve, többek között papírkivágásos technikát és mikroszkopikus motívumokat alkalmazva. Ezt a látványvilágot egészítik ki Németh Gábor egyedi optikai megoldásokat rejtő fényszobrai. A fényélmények mellé Dj Zöld, azaz Szepesi Imre és meghívott vendégzenészei alkotnak élő zenei kíséretet.

  Fényobjektek a fiktív terek elhajlításáért…

  A sorozat legtöbb darabja a nem létező, de a jelen művek által mégis látható terek megjelenését teszik lehetővé. Ezen szemfényvesztési mód bő 60 éve ismert, anno izzókkal megoldva ezt. Viszont az itt szerepelő fényszobrok a végtelen teret nem statikusan szemléltetik, hanem a folyamatosan változó irányú, a néző aktuális helyzetével szinkronban mozgó virtuális dimenziók bemutatására tesznek kísérletet. A színes fényalagutak, csatornák több irányban kanyarodnak, egyfajta hipnotikus látványt teremtve, ezzel is elősegítve a látogató meditatív állapotba kerülését.

  Egyes objekteknél a végtelen tér dupla, - vagy még sokkal több -, a többinél pedig nem is csak egy szemszögből figyelhető meg a látvány, mint egy monitor-, vagy táblakép szemlélése során, hanem egyszerre két oldalról is. A dinamikussá tett fiktív teret / tereket máig csak a jelen alkotó készíti, minden más hasonló sztatikus végtelen és az sem többszörözötten.

  Mindegyik alkotás jelentős arányban újrafelhasznált alapelemekből készült, ráadásul ezek az alapanyagok előző életükben gyakran egy-egy kultikus eszközben, tárgyban szolgáltak.

  A konstrukciók nemcsak az optikai csalódás egyénibb módjait, rendkívüli megvalósítási formáit hordozzák magukban, hanem további gondolatébresztő, szabad asszociációra motiválhatnak, valamint a fény kortárs művészetben betöltött funkciója alapján, további értelmezésekre késztethetnek.

  Az alkotás SZIGET Art of Freedom produkciójának keretein belül jött létre.

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

  https://www.facebook.com/mehkasaula/

 • Martyn Ferenc Múzeum udvara (Káptalan u. 4.)

  Wir lieben Bauhaus

  Fényhangár

  Az idén 100 éves Bauhaus-iskola a 20. század eleje óta hirdeti a kísérletező kíváncsiság kreatív szemléletét: a mozgalom tagjai szerint nem csupán ismerni kell a különböző anyagokat, hanem folyamatosan tovább kell kutatni a bennük rejlő lehetőségeket.

  A Fényhangár csapata e felfedező szellemben tesz kísérletet a fény mint közvetítő anyag bemutatására a Martyn-udvarban, egyedi fénykompozícióik részévé avatva az udvar építészeti és művészeti objektumait.

  https://www.facebook.com/fenyhangar/

 • Egyetemi Könyvtár udvara (Szepesy Ignác utca 3.)

  Az elveszett paradicsom

  New Visual Paradigm

  Az Egyetemi Könyvtár udvara ritkán nyílik meg a nagyközönség számára. Ebben a hangulatos térben egy futurisztikus „digitális nomád" sátor meséli el tenger alá került, elveszett földek klasszikus meséit. 

  A varázslatos, díszletszerű installációban a vetítés, a történetmesélés és a zene környezettudatos üzenettel elegyedik.
  Balogh Zsolt animációs és videó rendező, egyben művészeti vezetője az angliai székhelyű New Visual Paradigm csapatának. Munkáinak művészi és vizuális ereje széles körben elismert, olyan megrendelőkkel dolgozott eddig együtt, mint a londoni Victoria & Albert Museum, a Royal Court Theatre, vagy a Világgazdasági Fórum. A Fényfesztiválon idén mutatkozik be először.

  Rendezte: Kathryn Johnson és Balogh Zsolt

  A Crick Crack Club közreműködésével

  Sound design: Richard Hammarton

  Az alkotás létrejöttét az Absolutely Cultured, Hull UK támogatta

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

  https://www.zsoltbalogh.com/

 • Janus Pannonius utca

  Fényszőnyeg - Roadtrippin'

  Benze

  Kirándulás, utazás, túra a fantasztikus fények és látnivalók megtapasztalásának céljából.

  A művészről: Benze – grafikus, művész, illusztrátor, animátor

  Alkotásainak gravitációs vonzása arra készteti a nézőt, hogy egyre közelebbről és közelebbről fedezze fel a részleteket új jelentéstartalmakat találva.

  Vetítéstechnikai partner: Night Projection

  https://www.behance.net/benze

 • Gázi Kászim pasa dzsámija és Irgalmasrendi Szent Sebestyén templom (Széchenyi tér)

  Symbiosum

  Koszti Zsuzsó (Flux), Katona Kati, Nagy Kála

  Az alkotóhármas tavalyi, Biofília című munkájában egy alternatív vizuális ökoszisztéma létrejöttét kísérhette figyelemmel a közönség. Ezt az elképzelt világot ismerhetjük meg idén még közelebbről, továbbra is a természet rendjének misztikus összefüggéseit kutatva. 

  Az alkotásban a természetritmikusan ismétlődő alakzatai összesimulnak, színek és formák egymástól elválaszthatatlanul, egyfajta megbonthatatlan örök egységben, békességben léteznek.

  A Symbiosum a közös létezés, az együttélés elementáris élményét, és az egymásra figyelés, a kölcsönösség fontosságát hangsúlyozza.

  Eszközeként két egymással szembenéző ikonikus pécsi épületet és kettős felületű vetítést használ. A vetített felületek távolságának köszönhetően az alkotás teljes egészében soha nem válik megtapasztalhatóvá, mégis a rendszer közepén, annak részeseként érezheti magát a látogató.

  Kiemelt vetítéstechnikai partner: Visual Europe Group

  Vetítéstechnikai partner: Night Projection

  http://fluxvisual.hu/

 • Nádor Galéria (Széchenyi tér 15.)

  Kapcsolatok

  Healium Decoration

  Társas létünk alapvető törvényeit, vagy épp a ma már mindent behálózó internetet vizsgálva a kapcsolatok, a kapcsolódás fontossága megkérdőjelezhetetlen. A Healium Decoration interaktív installációja egyfajta vizuális metaforaként erre a szervezőelvre, valamint a lézerfény digitális technológiában és kommunikációban betöltött szerepére hívja fel a figyelmet.

  Interaktív 3D vezérlés: Healium Lightformer

  Technikai partner: RGB Laser Systems

  Az erős fény- és hanghatások miatt az arra érzékeny látogatóknak nem ajánljuk!

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

  http://healium.hu/

 • Nádor Galéria (Széchenyi tér 15.)

  Light and Shadow of Fundamental Interactions / A fény és árnyék alapvető kölcsönhatásai

  Alexander Salvesen (FIN)

  A Finn Focus program keretében

  Alexander Salvesen fénykompozíciói, az Orbit I-III. (2018), az Attractor I-II. (2018) és a Cosmos (2018) az égitestek közötti viszonyrendszerekbe kalauzol az univerzum erőit tükrözve, rávilágítva a szemlélődő ember helyére a felfoghatatlan méretű kozmoszban. Az egyes alkotások egy nagyobb sorozat, A Fény és Árnyék alapvető kölcsönhatásai c. sorozatának részét képezik, melyeket számos egyéni és csoportos kiállításon mutattak be Finnország-szerte. Az alapvető kölcsönhatásokat - más néven alapvető erőket - a fizikában a gravitációs, az elektromágneses, az erős és gyenge erők jelentik. Ezek szabályozzák, hogy a részecskék és az objektumok milyen interakcióba lépnek egymással, hogyan bomlanak tovább és építik fel az univerzumban általunk ismert kölcsönhatások összességét.

  Alexander Salvesen (1990) Helsinkiben élő és alkotó vizuális művész és fénytervező. Munkái középpontjában a fény tulajdonságai és azok különböző adathordozókon keresztüli vizsgálata áll. Alkotásaiban gyakran fókuszál a színek és az alakzatok közötti kölcsönhatásokra, kiemelve a sötétség és a világosság kapcsolatát mindinkább szélesítve a nézői érzékelés határait.

  Támogató: FinnAgora

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

  http://alexandersalvesen.com/

 • Pécsi Galéria (Széchenyi tér 10.)

  Gótikus hologramok

  Vály Sándor

  Vály Sándor Finnországban élő magyar képzőművész, médiaművész. Művészetét konceptuális és filozófiai dimenzió jellemzi, amely nem csak a festészetre korlátozódik, hanem kiterjed a szobrászat, a zene, a film és az irodalom területére is, holisztikus műalkotásokat hozva létre. Vály 30 évvel ezelőtt költözött Finnországba, a Pécsi Galéria meghívására most először állít ki Magyarországon. Gótikus hologramok című installációja a gótikus térábrázolás perspektívaviszonyaira reflektál, a fényekből kibontakozó, a látvány által meghatározott térviszonyok és érzékeltetett idősíkok rendszerével.

  A kiállítás kurátora Fekete Vali.

  A kiállítás július 21-ig megtekinthető.

  Nyitva: csütörtök: 21.30–01.00, péntek, szombat: 10.00–01.00, vasárnap: 10.00–00.00

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

 • Művészetek és Irodalom Háza (Széchenyi tér 7–8.)

  Camera Obscura látványszoba

  Pórszász Áron

  A szoba méretű camera obscura ritka fényjelenség megtapasztalásával kápráztatja el a látogatókat. A fényjelenség a sötét szobába egy apró lyukon keresztül bejutó fény hatására jön létre, így a falon a külső világ fordított, „élő” képe jelenik meg. Pórszász Áron fotóművész camera obscurával készített többméteres felvétele a Széchenyi térről idén újra megtekinthető.

  Nyitva: péntek, szombat, vasárnap: 14.00–20.00

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

 • Művészetek és Irodalom Háza előtti tér (Széchenyi tér 7–8.)

  Írisz

  Arany Gold Zoltán és Kern Péter

  Az Írisz egy fotóobjektív blendéjének működési elvén alapuló alkotás. De amíg a fényképezőgép objektívében a lamellák elzárják a fény útját, ebben az íriszben a színes, átlátszó plexik egymást fedve láttatják különböző színekben a valóságot. Az installáción magunk szabályozhatjuk a blende átmérőjét, mely saját fényforrása segítségével este még különlegesebb élményt nyújt.

  Az installáció a fehérvári Kortárs Művészeti Fesztivál segítségével valósult meg.

   

 • Jókai tér

  Átjárók

  LaLuz Visuals

  A LaLuz Visuals alkotócsoport Jókai térre készült fényfestményeivel bepillantást enged különböző korokba és művészeti irányzatokba. Tiszteletüket teszik az idén 100 éves Bauhaus mozgalom alkotói előtt, reflektálnak a jelenkor nyugat-afrikai motívumvilágára, és a hozzájuk mindig is közel álló természet időtlen organikus képződményeire.

  https://laluz.hu/

 • Király utca 3.

  Analóg fénymúzeum

  Analogue Crew

  A fénymúzeum projekt egy kísérlet, melynek célja, hogy a fesztivállátogatók megismerkedhessenek a vetítés történeti és művészettörténeti hátterével. Az alkotók egy olyan alkalmi kiállítóteret hoznak létre, melyben a Fényfesztiválhoz kapcsolódó analóg technikákat, vetítőgépeket és eljárásmódokat a közönség testközelből tekintheti meg és próbálhatja ki, továbbá részt vehet workshopokon és szakmai beszélgetéseken.

  Nyitva: csütörtök: 21.30–01.00, péntek, szombat: 19.00–01.00, vasárnap: 19.00–00.00

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

 • Csorba Győző Könyvtár udvara (Király u. 9.)

  Pannon-tenger

  Total Art Egyesület

  A Király utca 9. számú ház kapuján belépve ötmillió évet ugrunk vissza az időben, és abba a korszakba érkezünk, amikor a mai Pécs területét a Pannon-tenger borította. A látogató az udvarba lépve úgy érezheti magát, akár egy víz alá merülő búvár. A sejtelmes víz alatti kék fényben tengeri halak, medúzák és polipok alakjai csillannak meg. Az udvar hátsó, sötét részén elhelyezett vászonra olyan klasszikus és modern animációs filmek részletei vetülnek, melyek a víz alatti világba kalauzolnak.

  http://pecsianimacio.hu/

 • Színház tér

  Éjszakai Fotoszintézis / Analóg mapping

  Fényszórók Visual

  A természet és a fény kapcsolatának ábrázolása évek óta jelen van a Fényszórók Visual innovatív munkáiban. A legtöbb élőlény fotoszintézis útján a fény energiáját felhasználva szerves anyagot állít elő, mely az emberi szem számára elsődleges módon színekben mutatkozik meg. A fényfestés átvitt értelmű ábrázolása ennek a folyamatnak, a Színház téri épületek homlokzatai a mesterséges fény és az üvegfesték pigmentjei hatására színpompás kompozíciókká alakulnak.

  https://www.facebook.com/fenyszoro/

   

 • Király utca 15.

  Awareness / Tudatosság

  Janne Parviainen (FIN)

  A Finn Focus program keretében

  Janne Parviainen fényművészeti installációja egy üresen álló üzlethelységet alakít át különleges UV-fényuniverzummá. A térspecifikus alkotás az optikai illúziók világába invitál, ahol megtapasztalhatjuk, hogy a képzeletünk segítségével milyen messzi tájakra kalandozhatunk. Az anamorf rajzokból és fényszobrokból összeálló installáció az űrbe nézés érzetét kelti.

  Janne Parviainen (1980) Helsinkiben alkotó fényművész. Munkáit számos újságban, könyvben és művészeti blogon publikálták, alkotásai egyaránt szerepeltek a The National Geographic, a The Guardian, a Wired, a Juxtapoz, a Spiegel Online és a Metro Newspaper oldalain. Olyan ismert márkákkal dolgozott már, mint az Adobe Systems Inc., az Olight és a Nippon Television. Műveit világszerte rendszeresen kiállítják fényfesztiválokon és múzeumokban. A tér- és dimenzióalkotás lehetőségeit tanulmányozza, fénytopográfiai térképeket készítve az emberi testekről, megvilágított anamorf rajzokká transzformálva őket.

  Támogató: FinnAgora, MOLOTOW

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

  http://jannepaint.wixsite.com/jannepaint-2

 • Király utca 38.

  Spektrum fal

  Mátrai Erik

  Az ide látogatók az úton gomolygó ködöt látnak, és benne a spektrum színeiből álló fénysugarakat, amelyek folyton változó, illékony falat alkotnak. A szivárványfal mögötti világ csak sejthető. Nekimegyünk a falnak, amely meglepő módon átenged és magába fogad, hiszen légnemű, anyagtalan. A fényfüggönyön való áthaladás közben az a varázslatos impulzus éri a látogatókat, hogy beléphettek egy szivárványba, szivárvánnyá változnak, pár pillanatig egy másik világ kapujában érezhetik magukat.

  http://www.erikmatrai.com/

 • Kossuth tér

  Trama

  Vigas (BRA)

  A Trama című fényszobor fókuszában az emberi és technológiai evolúció kapcsolatának fejlődéstörténete áll. Az alkotás a múltba kalauzol, utalva az ember által gyártott első szövetekre és a ruhákban használt első kötéshálókra, ugyanakkor a jövő intelligens anyagát vizualizálja, amely élő organizmusként képes az önszerveződésre. Fényével és méretével hívja fel magára a figyelmet, pulzáló élő szerkezetként emelkedik ki a falból, így csábítva közel nézőjét messziről sugárzó amorf alakjával.

  A brazil multimédia művész, VIGAS portfóliójában egyaránt szerepelnek nagyfelületű vetítések, fényinstallációk, 360 fokos mapping munkák és performanszok. Köztéri projektjeinek esztétikája a szemlélődőket bevonó, immerzív technikákra épít, melyek a rendhagyó befogadói élmények kiindulópontjai. Kutatásait 2003-ban kezdte meg. Négyszeres győztese a nemzetközi VJ TORNA International verseny mexikói, olasz, Dél- Afrika-i és török kiadásának. A közelmúltban pedig a "Video mapping modern" kategóriában a Light of Moscow fesztivál első helyezettje lett. Műveit olyan nagyszabású fesztiválok mutatják be, mint az Amsterdam Light Festival, a São Paulo SP Urban Digital Festival, az Athens Digital Art Festival, a SAT Festival Montreal, a Sónar Festival de Barcelona vagy a Mutek Buenos Aires.

  https://vigas.art.br/

  Közreműködik: Leandro Mendes

 • Kossuth tér

  Vándorló égitestjeink

  Pécsi Fényfestő Műhely

  Ha a csillagok színek, zajok, és emlékek lángjai, akkor az űr maga az óceán, a felejtés, sötétség csendje. Mi pedig vándor csillagokként merülünk alá a végtelen űrben. Analóg-kinetikus fényfestés és hangmontázs a pécsi Zsinagóga homlokzatán és belső kertjében –romantikus stílusban.

   

 • ÁRKÁD Pécs Bevásárlóközpont (Bejárat a Rákóczi út felől)

  I/O-BOX

  Korai Zsolt & Császár András

  Korai Zsolt és Császár András 360 fokos, immerzív installációjában három különböző világ, három különböző térélmény várja a látogatót az absztrakt geometriától kezdve az organikus fényszövedékeken át a futurisztikus gépvárosokig. A belülről minden oldalán interaktív LED-falakkal borított dobozban a néző speciális szemüvegek és egyéb technikai eszközök nélkül, a saját szemét használva tehet utazást ezekbe a virtuális terekbe, ahol a beépített szenzoroknak köszönhetően mozgásával maga is befolyásolhatja a falakon futó képfolyamokat.

  Nyitvatartás: csütörtök, péntek szombat: 12.00–20.00 és 21.30-01.00, vasárnap: 12.00–18.00 és 21.30-00.00

  Az erős fény- és hanghatások miatt az arra érzékeny látogatóknak nem ajánljuk!

  http://koraix.com/

  QMB_C_OK

 • ÁRKÁD Pécs Bevásárlóközpont (Bejárat a Rákóczi út felől)

  SFERA

  Alex Posada & Xevi Bayona (ESP)

  A Sfera egy magával ragadó, félgömb alakú installáció, melynek különleges látványvilága tükrök mátrixában teljesedik ki. A fény- és hangérzékeny alkotás 315 gondosan elhelyezett led izzót működtető irányító rendszerrel rendelkezik, a fénylő pixelek valós idejű vezérlése 27 DMX vezérlőből és 2 kilóméternyi kábelből kialakított protokoll segítségével történik. A gondosan összeszerelt, közel 625 tükörből álló reflektív tömb a teljes fényvisszaverődés hatását kelti. Az élményt a fények játékára hangszerelt zenei kompozíció és az akusztikailag is különleges térélményt okozó hangrendszer teszi teljessé.

  A Sfera az XAA Architecture és a MID Studio közös fejlesztése, melyet a 2018-as LlumBCN Fényfesztiválon mutattak be először Barcelonában.