Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom

Fény Útja

A Zsolnay Fényfesztivál legintenzívebb élményét akkor élheted át, ha végigjárod a Fény Útja minden állomását, és felfedezed mind a 20 alkotást. Az éj leszállta után hazai és külföldi művészek épületvetítései, helyszínspecifikus fényalkotásai ejtik ámulatba a látogatókat Pécs hangulatos utcáin, terein, belső kertjeiben és templomok homlokzatain. Az érdeklődők találkozhatnak analóg és digitális technikán alapuló fényalkotásokkal, statikus és interaktívan irányítható installációkkal egyaránt.

A legtöbb alkotás ingyenesen megtekinthető, de aki egy fényélményt sem akar kihagyni, azt várja a Fény Útja EXTRA 6 installációja, amely egy karszalag megvásárlásával látogatható.

A Fény Útját megtekintheted:
csütörtök, péntek, szombat: 21.30–01:00
vasárnap: 21:30–00:00
Az ettől eltérő nyitvatartással működő állomásokat a leírások mellett jelöljük!
Ahol külön nem jelöljük, az alkotások megtekintése ingyenes.

A Fény Útja Extra karszalag ára: 1500 Ft/ fő, gyerekeknek 6–18 éves korig 1000 Ft /fő, és korlátlan számú belépésre jogosít.

 • Barbakán várárok

  ÚRI MURI

  Limelight: ÚRI MURI

  Tenisz a Zsolnay család egykori teniszpályáján – igazi úri muri! Alkossatok csapatokat, és a fény segítségével játsszatok egy XXI. századi teniszmeccset a Barbakán várárok csodás pályáján a természet rejtekében!

  www.limelightart.net

 • Civil Közösségek Háza – alsó szint (Szent István tér 17.)

  SCREEN

  Mátrai Erik: SCREEN

  Mátrai Erik Screen című alkotása összefoglalja korábbi művei tanulságait, miközben egyszerűsíti az alkotáshoz szükséges apparátust.

  Az irányított fényforrás segítségével létrehozott sík ebben az esetben egy üres – a klasszikus cinemaszkóp arányait használó – keretben képződik a gomolygó füstből.

  Az alkotás eszköztelensége erősíti a Mátrai műveiben megszokott meditatív jelleget, felkínálva a látványban való elmélyülés lehetőségét.

  www.erikmatrai.com

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

  Ez a helyszín július 8., 9. és 10-én már 18 órától látogatható.

 • Civil Közösségek Háza – felső szint (Szent István tér 17.)

  PERCIPIO

  Battha Gáspár: PERCIPIO

  Az „érzékelés, észlelés, felfogás” fogalma a latin „percipio” szóból ered, amely a „megragadás” fizikai aktusára és az ezáltali megértésre, felfogásra utal. Szinte azt sejteti, mintha a testi érintés lenne a világunk megértésének legalapvetőbb érzéki forrása, és az összes többi érzékünk ebből származna.

  Az érintés az első érzék amelyet megtapasztalunk. Az édesanyánkkal állandó testi kapcsolatban fejlődünk, az érintés az első kommunikációs eszközünk. Az érintés a képzelet és a realitás metszéspontja, ez kapcsol minket a fizikai valósághoz, de az érintés az érzelmek metaforája is: testi kontaktus nélkül is mondhatjuk, hogy valami „megérint”. Az érintés mélyen kapcsolódik a lélekhez és a valóságérzékünkhöz egyaránt.

  Az installáció egy láthatatlan, testetlen emberi alakkal való fizikai kapcsolatra hívja a nézőket, ahol az érintés hatására az alak felfedi magát és láthatóvá válik, az érzékek pedig felcserélődnek. Az alakot nem látjuk, de mégis meg tudjuk érinteni. Az érintést nem érezzük, de mégis látjuk. Valójában hol van az érzékeink és a valóság találkozási pontja?

  www.gasparbattha.com

  Vetítéstechnikai partner: Gonzo Visuals

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

 • Csontváry Múzeummal szemben (Janus Pannonius utca 11.)

  VASARELY REMAKE

  Fényhangár: VASARELY REMAKE

  A kaposvári Fényhangár idei alkotása egy interaktív installáció, melyben érintéssel irányíthatjuk a fákra vetített, újragondolt Vasarely alkotások formáit és színeit.

  A vezérlők több színt adnak Vasarely műveinek, a fák pedig térhatást a kivetített képeknek.

  A MOL PLugee-val karöltve elhozzuk Pécsre a világ első elektromos autóját, mely képes kétirányú töltést biztosítani - azaz képes fényfestéshez szükséges eszközöket elegenedő elektromos árammal ellátni.
  Olyan helyszíneken vetjük be az autókat mint áramforrást, ahol kevés az áramvételi pont: a hiányzó energiát így most nem fosszilis tüzelőanyagot felhasználó, hangszennyezéssel járó aggregátorokkal pótoljuk, hanem fenntartható, csendes és innovatív forrásból.

  MOL_PLUGEE-2

 • Janus Pannonius Múzeum Igazgatóságának udvara (Káptalan utca 5.)

  DISTANCE

  Ruid: DISTANCE

  A Distance egy minden korosztály számára izgalmas interaktív vetítés, aminek segítségével egyszerű játékokat játszhatunk úgy, hogy közben aktív formálójává válunk a vetített animációnak. A különböző játékok végső célja mindig ugyanaz, egy egyensúlyi állapot megtalálása, amely a megfelelő mozgás felfedezésével érhető el.

  Vetítéstechnikai partner: Gonzo Visuals

 • Martyn Ferenc Múzeum udvara (Káptalan utca 4.)

  BELSŐ LÉNYEG

  Healium: BELSŐ LÉNYEG

  Minden alkotás egy gondolattal kezdődik. Ez az aprócska mag befészkeli magát a készítő lényébe, ahol, ha megfelelően gondozzák, szárba szökken és az alkotás folyamata révén megjelenik a fizikai világban is. A Healium csapata ezúttal Erdélyi Péter szoboregyüttesének esszenciáját kelti életre egy interaktív vetítés keretében.

  Vetítéstechnikai partner: Gonzo Visuals

 • Északi Várfalsétány – Martyn Ferenc Múzeum udvara (Káptalan utca 4.)

  CINEMA MYSTICA FÉNYKERT

  Global Illumination: CINEMA MYSTICA FÉNYKERT

  Egy nagysikerű budapesti digitális művészeti pop-up kiállítás után a Cinema Mystica csapata Pécsre látogat, hogy a Fényfesztivál idejére misztikus fénykertté varázsolja az északi várfal alatti, elfeledett, ősi fákkal teli területet.

  Vetítéstechnikai partner: Gonzo Visuals

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

 • Janus Pannonius utca

  CARPET I AM: FÉNYSZŐNYEG

  CARPET I AM: FÉNYSZŐNYEG

  Madari Kinga, Kiss Henrietta, Szathmáry Kamilla & Szentpéteri Dóra

  Halálának 25. évfordulóján Pécs világhírű szülötte, Victor Vasarely munkássága előtt tiszteleg a Fényfesztivál közönségkedvenc helyszíne is. Az optikai művészet legjelesebb alakjának képi világát továbbgondolva „szőnek fényszőnyeget” a Janus Pannonius utcában a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának diákjai:

  ● Madari Kinga – Circus candens // zene: Tóth Barnabás (csütörtök)
  ● Szathmáry Kamilla & Szentpéteri Dóra – Létfolyam // zene: Tokodi Krisztofer (péntek)
  ● Kiss Henrietta – Kert (szombat)

  Vasárnap este a legjobban sikerült alkotást újra bemutatjuk.

  Vetítéstechnikai partner: Night Projection

  Támogató:

  petav-1

 • Széchenyi tér

  TARTSUK A FÉNYT!

  LaLuz Visuals: TARTSUK A FÉNYT!

  A Dzsámi épülete minden korban az égiekkel, átvitt értelemben a fénnyel, való kapcsolódást szolgálta. A LaLuz csapata az elmúlt két évben advent idején keltette életre az épület délkeleti homlokzatát. Ezúttal keleti hangulatot varázsolnak a Dzsámi elé, ahol analóg és digitális fényfestés mellett különböző társművészetek bevonásával, irodalommal, zenével és tánccal ragadják meg az ember és a fény földöntúli kapcsolatát.

  A LaLuz zenei meghívott vendégei között szerepel az Irodalmi Dubtechno nevű projekt, és a pécsi születésű Dj Bodoo, akinek világzenei kaleidoszkópján keresztül fedezhetünk fel mesés világokat.

  www.laluz.hu

  Vetítéstechnikai partner: VISUA
  3D tér scan: The Greypixel

  Támogató:

  koerber-web

 • Pécsi Galéria (Széchenyi tér 14.)

  ROW

  Tundra: ROW

  A ROW egy olyan adatvezérelt fényinstalláció, ami azt kutatja, milyen módon hozhatók létre audiovizuális élmények nyers adatsorokat alapul véve.

  Az alkotás egy emberi szem számára nehezen dekódolható, ezért hihetetlenül izgalmas holografikus fényinstalláció. A szerkezet nem más, mint moduláris és skálázható kijelzők sorozata, aminek elemei különböző hosszúságú és tetszőleges formájú adatsorokat tudnak megjeleníteni. A generatív hang által vezérelt nyers adatok vizuális formája, maga a látható tartalom, enyhe késleltetéssel visszhangozva jelenik meg előttünk, mozgó mintázatokat formál, miközben kiemeli és visszatükrözi a kiállítás helyszínének térbeli tulajdonságait.

  A Tundra egy isztambuli székhelyű, nemzetközi multimédiás művészeti csoport, amely 2013-ban alakult Szentpéterváron. Céljuk, hogy több érzékszervre ható térbeli élményeket hozzanak létre azáltal, hogy a fény, hang, tér és emberi érzékelés kölcsönhatásának tényezőivel kísérleteznek.

  Audiovizuális installációkat alkotnak különböző technológiák segítségével, átalakítva a környezetet hang és fény dinamikus vásznává, amelyben a látogató az érzékelés egy szokatlan kontextusában merülhet el.

  A csoport szerint a multimédiás művészet a szinergia és kísérletezés egyik legizgalmasabb tere, amely az embereket újabb és újabb felfedezések felé vezetheti.

  Az erős fény- és hanghatások miatt az arra érzékeny látogatóknak nem ajánljuk!

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

  Ez a helyszín július 8., 9. és 10-én már 18 órától látogatható.

 • Nádor Galéria (Széchenyi tér 15.)

  A TUDATALATTIM MÁSODIK ÉLETE

  Pani Pawlosky: A TUDATALATTIM MÁSODIK ÉLETE

  Pani Pawlosky számos lengyelországi és külföldi film- és audiovizuális fesztivál díjazottja, animációs kollázsoktól kezdve videóklipeken át, a különböző audiovizuális installációkig és épületvetítésekig sokféle vizuális műfajban alkot.  

  A fesztiválon bemutatott videóanimációs művéről így ír: "Ebben a munkában olyan műalkotásokat osztok meg, amelyeket a tudatalattiban való utazásom során tapasztaltam. Ez egy audiovizuális kaland kezdet és vég nélkül. Pillanatok és jelenetek a tisztánlátó álmok emlékeiből... Azzal, hogy megmutatom őket, úgy érzem, egy második életet adok nekik, ami talán a Te szemednek is tetszeni fog."

  A Lengyel Fókusz keretében.
  Vetítéstechnikai partner: Gonzo Visuals
  Támogató: Visegrádi Alap / V4 Digital Art Melting Pot Project

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

  Pani Pawlosky-min

 • Művészetek és Irodalom Háza

  Bolygóközi utazás

  Mediátor Egyesület + Gabeetoo: Bolygóközi utazás

  A fénybütykölde idén rácsatlakozik a tudományra, és izgalmas fényinstallációkkal hozzuk látható közelségbe az univerzumot. Az éjszakai égbolt csillagai alatt sétálva fedezhetjük fel a naprendszer bolygóit.

  Az erős fényhatások miatt az arra érzékeny látogatóknak nem ajánljuk!

 • Színház tér

  EOS

  Kovács Mónika: EOS

  A fiatal grafikusművész alkotásának hátterében az a híres Zsolnay misztérium áll, amely szerint az év legrövidebb napján, amikor a Nap delel, a fény képes feltárni az eozin titkát.

  A Színház tér épületeinek különleges hangulatát, és az analóg épületvetítésben rejlő lehetőségeket kihasználva az alkotás az eozin fénytörésének illúzióját meséli el három részben.

  Vetítéstechnikai partner: Night Projection

  Támogató:

  honsa-2

 • Jókai tér

  FÉNYPIAC

  Arany Gold Zoltán: FÉNYPIAC

  A Jókai tér korábbi funkciója (kispiac) ihlette a tér fényfestésének idei vizuális kalandozását.

  Gold több évtizede készít képzőművészeti alkotásokat különböző műfajokban, az eddigi Fényfesztiválokon két installatív alkotásával találkozhattunk eddig. Egyedi látványvilága azonnal felismerhető, frappáns, meghökkentő, itt-ott humoros, de leginkább sajátos látásmódjáról. Szívéhez egyaránt közel áll a filmművészet, a fényművészet, és a festészet, ezek ötvözésével gondolja újra a Jókai teret analóg állóképek vetítésével, melyben a Fényszórók Visual csapata és szokatlan kinetikus szerkezetei lesznek a segítségére.

  A MOL PLugee-val karöltve elhozzuk Pécsre a világ első elektromos autóját, mely képes kétirányú töltést biztosítani - azaz képes fényfestéshez szükséges eszközöket elegenedő elektromos árammal ellátni.
  Olyan helyszíneken vetjük be az autókat mint áramforrást, ahol kevés az áramvételi pont: a hiányzó energiát így most nem fosszilis tüzelőanyagot felhasználó, hangszennyezéssel járó aggregátorokkal pótoljuk, hanem fenntartható, csendes és innovatív forrásból.

  Együttműködő partner: Fényszórók Visual

  MOL_PLUGEE-2

 • Szent Ferenc Templom (Ferencesek utcája 37.)

  VIRÁGOK LÁSZLÓNAK

  Anna Zsófia Borostyánkői: VIRÁGOK LÁSZLÓNAK

  Idén áprilisban hunyt el Pécs egyik ikonikus alakja, a város legbarátságosabb virágárusaként ismert Jandó László. Harminchat éven át a Kórház tér ugyanazon párkányán üldögélve a maga által nevelgetett virágokat árusította, nem volt olyan ember a városban, aki ne ismerte volna őt. Szívesen szóba elegyedett a városlakókkal, a diákokkal és a turistákkal, mindenkihez volt egy kedves szava, története, szeretetteljes személyisége boldogsággal töltötte meg az utcát.

  A Kórház téri párkány közelében Anna Zsófia Borostyánkői olyan virágokkal festi meg a Szent Ferenc templom falait, mint amilyenek László kertjében termettek, az általa képviselt értékeknek, és az ő emlékének megőrzésére készült ez az alkotás.

  Vetítéstechnikai partner: Night Projection

 • Jakovali Hasszán Dzsámi (Rákóczi út 2.)

  RESONAUTICA

  Kiégő Izzók: RESONAUTICA

  A Resonautica egy fizikai hangokból és képekből komponált kísérleti audiovizuális fényélmény. A Domonkos Csilla által életre keltett hangtálak, gongok és üvegharangok különleges rezgéseiből álló hangkompozíciót egy egyszerű algoritmus és egy tál víz segítségével transzponáljuk fénnyé. A valós időben lejátszódó folyamat egy hullám-átjáróként működik, amelyben az analóg hangszerek hanghullámait tovább gerjesztve megismételhetetlen, szintén analóg formák sokasága jön létre.

  A Zsolnay Light Art Fényfestőverseny társszervezői idén a Jakováli Hasszán dzsámi sok év után újra látogatható szakrális terét a kupola és a belső falak vetítésével keltik életre.

  www.glowingbulbs.com

  Vetítéstechnikai partner: Visual Humans And Tech

  Ez a helyszín július 8., 9. és 10-én már 18 órától látogatható.

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

 • Kossuth tér

  WATERLIGHT GRAFFITI

  Antonin Fourneau: WATERLIGHT GRAFFITI

  A Waterlight Graffiti egy többezer LED-ből álló interaktív felület, amely akkor kell életre, ha víz éri. Minél vizesebb, annál fényesebb! A fesztivál estéin bárki készíthet graffitit a LED-falra egy környezetbarát vízspray-vel.

  A formátlan, színtelen víz használata és a fényrajzolás egy varázslatos élményt nyújt, miközben a projekt lehetőséget kínál arra, hogy új módon lépjünk kapcsolatba a jól megszokott városi terekkel. A Waterlight Graffitinek esős időben meglepő szerep jut – a vizes LED-lámpák tűzijátékként villannak fel.

  A francia Antonin Fourneau 2005-ben szerezte művészeti diplomáját Aix-en-Provence művészeti egyetemén, majd 2007-ben posztgraduális diplomát szerzett interaktív művészet szakon a párizsi EnsAD Tervezőművészeti Intézetében.

  Diplomaszerzés után Fourneau a populáris kultúrával való interakcióra és kapcsolatra koncentrált. Kutatásai elsősorban az emberek sokaságával történő interakció öröméről szólnak. Antonin jelenleg az EnsAD digitális művészeti professzora és vendégoktató több intézményben, mint például a pekingi CAFA-ban.

  www.waterlightgraffiti.com

  Támogató:

  tettye-forrashaz-logo

 • Árkád Pécs Bevásárlóközpont

  SUBMERGENCE

  Squidsoup: SUBMERGENCE

  A Submergence egy olyan több ezer LED golyóból álló hatalmas térbeli alkotás, ami kívülről is varázslatos képet mutat, de a legizgalmasabb élményt akkor nyújtja, ha bátran belemegyünk a közepébe és néhány percig elidőzünk ott.

  A több ezer felfüggesztett fénygömbből álló fényinstalláció teljesen átalakítja a körülöttünk lévő teret egy olyan hibrid környezetté, ahol a virtuális és a fizikai világ mintha együtt létezne.

  A Submergence egy zenére komponált tizenkét perces fényalkotás, az élmény a feszültség fokozatos növekedésével halad a végső tetőpont felé. Minden mozzanatának megvannak a maga elemei, atmoszférája és érzékenysége.

  A Squidsoup nevű csoport úttörője a fény, hang és technológia alapú immerzív installációknak. Arra bátorítják a nézőket, hogy különböző nézőpontokból tekintsenek a világra, amihez újfajta élményeket biztosítanak, olyanokat, melyek megigéznek és emlékeket idéznek fel. Munkájukat 1997 óta több millióan látták világszerte galériákban, rendezvényeken, fesztiválokon és önálló kiállításokon, mint például a Burning Man Fesztivál, Canary Wharf, Durham Lumiere, Salisbury és Gloucester székesegyház, Sydney-i Operaház és a linzi Ars Electronica.

  Legjelentősebb munkájukat, a Submergence-t, több mint hetvenszer állították ki hat kontinensen.

  A Squidsoup csapata rendszeresen együttműködnek az elektronikus zene egyik úttörőjének számító Four Tet-tel, hogy egyedi, határokat átívelő, immerzív fényshowkat alkossanak élőzenés koncertekre, amit a Mixmag nevű elektronikus zenei magazin „a világ legjobb élő show-jának” nevezett.

  www.squidsoup.org

  arkad-pecs-logo

 • Árkád Pécs Bevásárlóközpont – Czinderi Park

  A HINTÁK TITKOS ÉLETE

  Koza Petra: A HINTÁK TITKOS ÉLETE

  Ezen a különös játszótéren az éjszaka leple alatt életre kelnek a játékok, és izgalmas, vibráló színeket öltenek az ultraviola fényben. A sötétben egy új, szokatlan világ bontakozik ki, amely kalandra hív minden kis (és nagy) felfedezőt.

  Az erős fényhatások miatt az arra érzékeny látogatóknak nem ajánljuk!

  arkad-pecs-logo

 • Pécsi Vásárcsarnok

  KERTEK ALATT

  Koros Design: KERTEK ALATT

  A virágok és növényi ornamentika népművészetünk, népdalaink visszatérő motívumai. A Kertek alatt művészeti installáció felfújható virágok segítségével idézi fel csodaszép virágoskertek hangulatát.

  www.korosdesign.com

  Támogató:

  PVH-partner