Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom

Fény Útja

Minden évben kivételes élményt kínálnak a Fény Útja alkotásai, így lesz ez idén is. A Pécs belvárosát behálózó fénykörút állomásai egyesével csavarják el a látogatók fejét. A Fény Útja 19 állomása érinti a belváros ikonikus épületeit, de a folyamatosan növekvő érdeklődés miatt szükségessé vált, hogy még nagyobb területre terjedjen ki. Így a tavaly sikerrel debütált Kodály Központ Hangversenytermén túl a Balokány ligeten át egészen a Zsolnay Negyedig húzódik a fényuniverzum.

A Fény Útja művészei napjaink top témáira reflektálnak. A mesterséges intelligencia segítségével interaktív módon formálhatjuk át egy kiállítótér belső tereit, míg egy másik alkotás a kiterjesztett valóságon keresztül vizsgálja a tűz, mint civilizációnk számára meghatározó, ősi elem szerepét mindennapjainkban.

A Janus Pannonius utcát borító Fényszőnyeg idei alkotója FORK IMRE lesz. Az erős graffitis háttérrel induló urban designer már 25 éve fest, több stílusban és formátumban is alkot, melyekre jelentős hatással van az utcai művészet. Több munkájával az m21 Galéria STREET UP  Nemzetközi Urban Art kiállításán is találkozhatunk a fesztivál alatt.

A fesztiválkedvenc helyszínnek idén egy kistestvére is debütál a Szepesy utcában, ahol helyváltoztatás nélkül is utazhatunk, ugyanis a teljes járdafelület mozgásba lendül a talpunk alatt.

Az Árkád Pécs Bevásárlóközpontban egy 100 m2-es LED falon a LIMELIGHT háromdimenziós alkotásán keresztül az élet eredetének tudományos elméletét vizsgálhatjuk, míg a Balokány Ligetet elvarázsolt fényerdővé változtatja a svájci LUCID COLLECTIVE csapata.

A Zsolnay Fényfesztivál központi eleme a város főterén elhelyezkedő dzsámi, NAGY ANDRÁS LÁSZLÓ Foton című munkájában a tömegvonzás középpontjában magasodó épületen egy különleges interaktív vetítésnek lehetünk részesei.

A Fény Útja köztereken bemutatott látványosságai ingyenesen látogathatók, míg a zárt terekben lévők egy karszalag megvásárlásával tekinthetők meg, ezek a Fény Útja Extra helyszínei. A páratlan élményt kínáló alkotások közül kiemelkedik két fényművészeti remekmű:

A Kodály Központ hangversenytermében kerül bemutatásra az intangible #form című grandiózus alkotás. A fiatal japán művész, SHOHEI FUJIMOTO első magyarországi munkájában több száz vörösen izzó lézersugárral létrehozott térbeli struktúra mozgása tölti be a rendelkezésre álló hatalmas teret, mely egyszerre tűnhet valóságosnak és megfoghatatlannak. Az alkotás a japán letisztultság mellett zsigerekig ható érzéki élményt kelt a nézőben.

JOANIE LEMERCIER francia fényművészt a XXI. század digitális művészet legnagyobb hatású alkotói között tartják számon, népszerűségét mutatja, hogy Jay Z-vel és Flying Lotus-szal is együttműködött már. A környezetvédelmi aktivistaként is tevékeny Lemerciert a klímaváltozás és a környezetpusztítás intenzíven foglalkoztatja. Pécsett látható audiovizuális installációja egy utazást kínál a múlt, a jelen és a jövő között. A COSMOS.1999 című alkotás a sci-fi műfaj roppant népszerű és csábító vizuális esztétikája és az általa megtestesített disztópikus jövőkép közötti mély ellentétet vizsgálja. A projekt kritikát fogalmaz meg a technológia fejlődéséhez társított általános optimizmusunkkal kapcsolatosan.

studio joanie lemercier_COSMOS.1999

A FÉNYMŰVÉSZTELEP egyetemi diákoknak és fiatal alkotóművészeknek kínál lehetőséget, hogy alkotásaikat bemutassák és ezáltal elkezdjenek részt venni a fény alapú művek hazai és nemzetközi diskurzusában. A kiállítás előkészítési folyamataiban a kiállítók támogatást, valamint mentori segítséget is kapnak műveik kiteljesedéséhez. A Zsolnay Fényfesztivál kiemelt fontosságú helyszíne több, mint 20, kisebb-nagyobb alkotásnak ad otthont, melyek idén művészettörténeti állomásokként is értelmezhetők.

A látogatók az analóg fotográfiai eljárásokkal készült alkotások mellett, a legújabb technológiákat használó installációkon keresztül járhatnak be egy utat, melynek a Martyn Ferenc Galéria és az előtte lévő udvar ad otthont. Az idei fő motívum DOBOVICZKI ATTILA, pécsi egyetemi oktató 'HOMMAGE Á KOZMA PÉTER' koncepciója, mely a nemrég elhunyt Frankhegy parti egyik főszervezőjének állít emléket.

A kilencvenes évek partikulturájának felelevenítése azáltal, hogy kortárs és fiatal művészek reflexiói is helyet kapnak benne, élő archívumként fog működni. A beltéri kiállítással és kültéri, fényszobrokkal kiegészült parti helyszín DJ-VJ esteknek ad otthont, melynek házigazdája a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán működő fénykurzus, KELEMEN MÁRTON vezetésével.