Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom

A fesztivál

Mielőtt bármit is mondanánk a Zsolnay Fényfesztivál idei programjáról, érdemes megnézned ezt a videót! Meséljenek először képek erről a különleges rendezvényről, amelyről idén Te sem maradhatsz le!

Magyarország első és máig egyetlen fényfesztiválja 2018-ban is hatalmas sikert aratott, visszafogott becslések szerint is legalább 75.000 látogató vett részt a rendezvényen.

A Fényfesztivál három év alatt az ország egyik legvonzóbb rendezvényévé nőtte ki magát, 2019-ben június 27. és 30. között várjuk újra közönségünket Pécs belvárosába.

Az idei eseményre változatlan célokkal készülnek a szervezők, egy olyan négynapos fesztivál várható, mely megtartja legfontosabb értékeit, organikusan ötvözi a fényfesztiválok világát utcaművészeti produkciókkal, koncertekkel, színházzal, újcirkuszi előadásokkal.

Világszerte rendkívüli népszerűségnek örvendenek a fényfesztiválok, melyek a technológia fejlődésével egyre grandiózusabb élményt nyújtanak. A fesztiválok kínálatában még mindig újdonságnak számít ez a műfaj, hazai viszonylatban pedig egészen 2016-ig nem találkozhatott vele az élményekre éhes közönség.

Pécs legnagyobb kulturális-turisztikai szervezete, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ezt a hiányt pótolta a fesztivál megszervezésével, és teszi immár negyedik éve. Páratlan az összhatás, amikor a patinás történelmi és vallási épületek a legmodernebb technológiai újdonságoknak köszönhetően új köntösbe bújnak.

Délutánként utcaművészeti produkciókkal és koncertekkel veszi kezdetét a program, esténként szemet gyönyörködtető, lélekemelő látványosságok változtatják át a belvárost, egy olyan világot teremtve, melyben fantáziánk lesz a legjobb vezetőnk, kíváncsiságunk pedig a legjobb útitárs.

A Zsolnay Fényfesztivál frissességével, és előremutató jellegével továbbra is egyedülálló a hazai fesztiválok palettáján, sőt a kontinens fényfesztiváljai közül is kitűnik komplex, társművészeteket magába olvasztó koncepciójával. Pécs mediterrán hangulatú belvárosára, annak épített kulturális örökségeire komponálódik, így hozzájárul az UNESCO által a világörökség részévé nyilvánított értékek ismertségének növeléséhez. 

A fesztivál fő attrakciója a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny, amely során a Székesegyház monumentális homlokzatára komponált háromdimenziós, mozgó fényalkotásokban gyönyörködhetnek a látogatók péntektől vasárnapig. A nem mindennapi élményért a fesztivál szakmai partnere, a nemzetközileg is elismert Kiégő Izzók csapata felel.

A tavalyihoz képest tovább bővül a rendezvény területe, minden eddiginél látványosabb alkotások láthatóak majd a belváros legismertebb épületeit, és izgalmas, rejtett zugait is útba ejtő 25 állomásos körsétán, a Fény Útján.

Újra nyitja kapuit a Fénybütykölde, várva azokat, akik szívesen készítenek maguknak fénylő díszeket tovább fokozva ezzel a szín és élménykavalkádot.

Az ingyenes fesztiválon aki még több élményre vágyik, azt várja a Fény Útja Extra, amelynek kiemelt helyszínei egy karszalag megvásárlásával korlátlanul látogathatók.

DÍJAK, ELISMERÉSEK

  • Minősített Európai Fesztivál - EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe)
  • Az Év eseménye 2016. – Made In Pécs díj – Made In Pécs Magazin
  • Az Év eseménye 2017. – Made In Pécs díj – Made In Pécs Magazin
  • Magyar Fesztivál Szövetség – minősített rendezvény 2016.
  • Magyar Fesztivál Szövetség – Beke Pál nívódíj 2018.
  • Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara - Baranya Megyei Idegenforgalmi Díjat 2017.
  • Az Év Honlapja 2018 - Kultúra kategória - Különdíj

A Magyar Fesztivál Szövetség értékelése szerint:

„A fesztivál egyedisége nem kétséges. A világszerte hódító műfaj elérkezett hozzánk is: világszínvonalú eseményen vehet részt, aki eljut a Zsolnay Fényfesztiválra. Nem csak izgalmas fényfestéseket, fényvetítéseket láthat, de a művészeti produkciók (utca színház, új cirkusz, koncertek, slam poetry, stb.) is élvezettel fogják eltölteni. Saját közreműködésre, alkotásra, önkifejezésre is számtalan alkalom adódik, amellett, hogy a fény természetéről, szabályairól, működéséről is rengeteg információt gyűjthet az érdeklődő. Gyerek, felnőtt egyaránt csak nyerhet, ha meglátogatja ezt a fesztivált! Kiváló ötlet, kiváló koncepció, kiváló programszerkezet, kiváló interakció a közönséggel. Érte, vele.”