Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom
preloader preloader colorful

Zsolnay Light Art

A Zsolnay Fényfesztivál keretein belül idén ismét meghirdette a ZSÖK NKft. az elmúlt két évben nagy sikert aratott nemzetközi, pénzjutalommal járó “Zsolnay Light Art” nemzetközi mapping-versenyét a Pécsi Székesegyház épületére. A verseny a Zsolnay Fényfesztivál központi attrakciója, melyet három napon át, 2018. június 29. – július 1. között, sötétedéstől lehet megtekinteni. A Zsolnay Light Art szakmai partnere és a verseny házigazdája idén is a nemzetközileg is elismert magyar mapping-művészcsoport, a Kiégő Izzók. A versenyfilmek mellett mindhárom este látható lesz egy válogatás a korábbi évek munkáiból, köztük a Kiégő Izzók Jónás Könyve című, homlokzatra komponált epikus videója is.

Hogy fokozzuk a látványt, idén tovább bővítettük a felületet, így nem csak a bazilika oldalhajóját, a tornyokat, és a tetőt, hanem hátsó tornyokat is bevontuk a vetítésbe. A verseny zsűrizését egy öttagú nemzetközi bizottság látja el.

ZSOLNAY LIGHT ART FÉNYFESTŐVERSENY 2018 

A verseny idei témája: „Metamorfózis”

A többfordulós pályázat keretében a „Metamorfózis” témára reflektálva vártuk a Pécsi Székesegyházra készült, az épület architektúrájával, szakralitásával, szellemiségével és hagyományaival harmonizáló audiovizuális mapping alkotásokat.

Idén Indonéziától Brazíliáig összesen 47 pályamű érkezett a versenyre, melyből a legjobb 10 alkotást választotta ki a nemzetközi zsűri.

A ZSOLNAY LIGHT ART 2018 VERSENYZŐI

Nagy örömmel jelentjük be a versenyzők végleges listáját, azt a 10 alkotót vagy alkotó csoportot, akik a mezőny legjobbjaiként versengenek idén a zsűri és a közönség elismeréséért:

 • Anna Bacheva/Stefan Christof – Franciaország/Bulgária
 • Artcontrols – Magyarország
 • Chema Siscar – Spanyolország
 • Éva Kertész – Magyarország
 • Fluid – Magyarország
 • Hermes Mangialardo – Olaszország
 • MotionLab – Románia
 • Nullpixel – Mexikó
 • Vj Reinish – Ukrajna
 • V.P.M. – Spanyolország

ZSOLNAY LIGHT ART 2018 ZSŰRI

A verseny nemzetközi szakmai nívóját egy 5 tagú nemzetközi zsűri biztosítja. A verseny egyetlen kategóriában zajlik, ám a hivatalos, a zsűri által kiosztott díjakon felül idén is lesz közönségdíj. A nézők által legjobbnak tartott mapping alkotás elismerését szponzoraink biztosítják.

A zsűri tagjai:

Gianluca Del Gobbo – A zsűri elnöke

Az audio-vizuális művészet nemzetközi ernyőszervezetének és nemzetközi hálózatának, az AV NODE szervezetnek a megalapítója és elnöke. Az LPM – Live Performers Meeting digitális audiovizuális fesztivál létrehozója és vezetője, a FLxER audio-vizuális szoftver fejlesztője.

Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia

Szociológus, szociálpolitikus, intézetvezető, szakmai tanácsadó. A Zsolnay Gyár alapító Zsolnay Vilmos ükunokája, a Zsolnay család példaértékű magatartásának és szellemi hagyatékának képviselője, megőrzője és nagykövete. Egyedülálló művészi szemléletmódot képvisel.

Ricardo Cancado

A tavalyi Zsolnay Light Art mapping verseny fődíjasa, valamint több nemzetközi verseny díjazottja. VJ Eletroiman néven színpadi dizájnnal és videó-mappinggel foglalkozik, nemzetközi munkáiban – melyekben összekapcsolja a videót más technikákkal, például fotózással, rajzokkal, 3D és 2D animációkkal – összetett világegyetemet mutat be.

Bordos László Zsolt

Budapesten élő 3d művész, korai 3d-vj munkáival, óriási méretű épületvetítéseivel és 3d-mapping projektjeivel a műfaj úttörője lett. Projektjei 2010 óta más művészekkel együttműködve Bordos.ArtWorks és Invited Artists néven futnak, melyekkel a videovetítés/3d mapping nemzetközileg is elismert, jeles képviselőjévé vált.

Fülöp Farkas

A nemzetközileg is elismert magyar mapping-művész csoport, a Kiégő Izzók alapító tagja, alkotó és művészi munkatársa. A csapat New York-i irodájának vezetője, a kortárs művészi és fényművészeti szemlélet és trend meghatározó személyisége, véleményformálója, annak hiteles alakítója.

ZSOLNAY LIGHT ART 2018 VERSENYVETÍTÉSEK

 1. június 29. péntek 22.00–24.00
 2. június 30. szombat 22.00–24.00
 3. július 1. vasárnap 22.00–24.00

helyszín: Pécs, Dóm tér, a pécsi Székesegyház déli homlokzata

A Zsolnay Light Art fényfestő-verseny ingyenesen látogatható, és korhatár nélkül mindenkinek ajánlott.

Tekintse meg a 2017-es alkotásokat:

A zsűri döntése nyomán 2017-ben az első díjat a spanyol Ricardo Cancado nyerte el Sacred Geometry című munkájával. Másodikként végzett az olasz Alessio Cassaro Luminarium című műve, harmadik lett az EPER Creative Studio képviseletében Varga Zoltán Zuhanás című műve. A közönségdíjat az olasz Hermes Hangialardo Liquidshades című alkotása nyerte el.