Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom

Fény Útja

A Fényfesztivál legintenzívebb élményét akkor élheted át, ha végigjárod a Fény Útja minden állomását.

Az éj leszállta után hazai és külföldi művészek épületvetítései, helyszínspecifikus fényalkotásai ejtik ámulatba a látogatókat Pécs hangulatos utcáin, terein, a város galériáiban és pár olyan kivételes helyszínen, amik csak a rendezvény alatt nyitják ki kapuikat a közönség számára. Az érdeklődők találkozhatnak analóg és digitális technikán alapuló fényalkotásokkal, statikus és interaktívan irányítható fényinstallációkkal egyaránt.

A nyilvános közterületeken található alkotások ingyenesen tekinthetőek meg, de aki egy fényélményt sem akar kihagyni, azt várják a FÉNY ÚTJA EXTRA különleges helyszínei, amelyek egy karszalag megvásárlásával látogathatóak.

Fény Útja 2023:

 • Barbakán bástya - belső

  1. SEMINA

  Koros Design: SEMINA

  Életerőt, a természet változatosságát és megújulási képességét idézi fel nézőjében a Koros Design Semina című alkotása. A növények magjának rejtett, titokzatos geometriája, ez a szabad szemmel nem, vagy csak mikroszkóp alatt látható forma most hatalmas installációként elevenedik meg a Barbakán bástyájának belső terében.   

  Az alkotás a Barbakán Kerten át, annak Dóm tér felőli bejáratán keresztül közelíthető meg!

  AZ ALKOTÓRÓL:

  A Koros Design csapata (MAGYAR Réka és KOROS Péter) különleges anyagok és technológiák felhasználásával készít műalkotásokat, a budapesti székhelyű stúdió a felfújható fényinstallációkra specializálódott. Projektjeikben a kézi technikák és a digitálisan generált design kombinációját vizsgálják, a stúdió nagyméretű installációi világszerte számos fényfesztiválon és más művészeti eseményen szerepeltek, számos alkotásuk a Zsolnay Fényfesztiválon debütált.

  http://korosdesign.com
  https://www.instagram.com/koros__design

  2 SEMINA-min_web

 • Barbakán bástya - külső

  2. RECYCLED CELLS

  Gabetoo: RECYCLED CELLS

  A miskolci Gabetoo a Barbakán bástyájának külső falára komponál analóg fényfestést, aminek üzenete az újrahasznosítás gondolata köré épül. Diáit préseléssel állítja elő háztartási szemétben található alapanyagok segítségével, és azok felhasználásával.

  "Színes PET palackokat, zöldség- és gyümölcshálót, nejlonharisnyát, virágkötészeti csomagolóanyagokat alakítok formára és kollázs szerűen elhelyezem két üveglap között, majd ez kerül kivetítésre. Pigmenteket és festékeket nem használok a kivitelezéshez, csak az átvilágítható anyagok saját színére hagyatkozom.

  Formailag apró, mikroszkopikus élőlények inspiráltak, és ezekre emlékeztető, sejtszerű kompozíciókat hozok létre, így szinte életre keltem a környezetre káros műanyagokat. Az idő múlásával az általam használt matériák mikro-műanyagokká alakulnának, de nem az én alkotásaimban, itt paradox módon mikroorganizmusok lesznek belőlük."

  AZ ALKOTÓRÓL:

  Gregovszki Gábor

  "Közel tíz éve foglalkoztat a kivetített képekben rejlő lehetőségek feltérképezése. A vetítéseimet teljesen analóg technikával valósítom meg, 80%-ban kézzel készített kreatívokat gyártok. A festékrétegekre karcolt grafikai elemek, a fröcsköléses megoldások, sablonálás és a folyadékok vizuális felhasználásának technikája mind közel állnak hozzám.

  Az utóbbi években egyre többet foglalkoztat a zene, a színház, a kép, és a fény kapcsolata. Színpadi háttérvetítéseket, diaporáma technikát alkalmazva próbálok olyan atmoszférát teremteni a koncerten, és előadásokon ami még tartalmasabbá teszi az adott produkciót."

  https://www.facebook.com/GGabeetoo

 • Civil Közösségek Háza (Szent István tér 17.)

  3. WONDERKAMER

  A holland fényművészet feltörekvő irányai - csoportos kiállítás

  WONDERKAMER

  A kiállítás az észlelési élmények laboratóriumába invitál. A Wonderkamer a holland nyelvből származó kifejezés, amely a különleges furcsaságok tárházát jelöli. A felvilágosodás korában ezek olyan helységek voltak, amelyek ritka tárgyak és készülékek egyedülálló gyűjteményét rejtették. Az optikai műszerek története Hollandiában a 17. századig vezethető vissza, amikor is a tudósok kifejlesztették a camera obscurát, a varázslámpást, a távcsövet és a mikroszkópot. A Wonderkamer térspecifikus kiállítás a neobarokk építészeti stílus szellemében, kortárs megjelenítési irányokon keresztül idézi meg e korai találmányokat, és mint ilyen, maga is egy modern univerzumként tárul a látogatók elé.

  A Hollandiában élő fényművészek mai generációja újra a felvilágosodás leleményességében keres új inspirációkat. Egyedi tervezésű optikai műszereket és hangszereket építenek, prototípusokat készítenek. Az általuk kifejlesztett technológiák pedig olyan különálló esztétikai nyelveket hoznak létre, amelyek párhuzamosan több érzékszervre is hatnak. A kiállítás öt különböző megközelítési irányt mutat be, amelyek három tematikus szekciókra oszlanak: Framing Light, Breaking Light és Revolving Light. A Framing Light a tér illúzióját kelti, a Breaking Light lencséket használ a mesterséges és természetes fény megtörésére, a Revolving Light pedig szemet kápráztató utóképhatásokkal hat a befogadásra.

  A művészek közös érdeklődésének metszete az olyan szerkezeti működések fókuszba helyezése, amelyek különleges módon hatnak a látásra és térérzékelésére. A kiállított tárgyak által fény vetül a térbe egy olyan multiszenzoros atmoszférát teremtve, mely különböző stimulációs és meditatív ingerek által aktivizálja a nézői figyelmet.

  A kiállítás a Zsolnay Fényfesztivál HOLLAND FÓKUSZ programjának keretében valósul meg.

  Kiállító művészek: Nicky Assmann & Joris Strijbos, Mike Rijnierse & Rob Bothof, Nanno Simonis, Szakács Zalán, Gabey Tjon a Tham
  Kurátor: Szakács Zalán
  Kreatív menedzsment: Let it Be! art agency
  Támogató: Holland Királyság Nagykövetsége Budapest       
  Vetítéstechnikai partner: EPSON, Gonzo Visuals

  Ez a helyszín július 7., 8., és 9-én már 12.00-től látogatható.

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

  3 WONDERKAMER

 • Civil Közösségek Háza – alsó szint (Szent István tér 17.)

  3.1 CUBE

  Mike Rijnierse & Rob Bothof (NL): CUBE

  A Cube című fényszobor a kaleidoszkópok fényvisszaverődést megsokszorozó elvéből merít architekturális tartománnyá avatva azt. A merőleges szögben, az élek közötti vékony réssel elhelyezett hat tükör egy végtelen rácsteret hoz létre. A klasszikus kaleidoszkóppal ellentétben, ahol a fény a tárgyon keresztül halad, ebben a munkában a fény belülről ölt testet, így a belső teret kifelé, a kiállítótérbe vetíti. Az installáció fényeit és hangját egy generatív algoritmus koreografálja, amely szinergiát teremt a tér és az akusztika között.

  Ez a helyszín július 7., 8., és 9-én már 12.00-től látogatható.

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

  Cube in Sphæræ from Mike Rijnierse on Vimeo.

  AZ ALKOTÓKRÓL:

  Mike Rijnierse művész, feltaláló, kurátor és pedagógus, aki a fény, a hang és az építészet területén dolgozik. Az emberi és nem emberi érzékszervi struktúrák iránt érdeklődve nagyméretű installációkat, fény- és hangszobrokat, valamint városi beavatkozásokat készít, amelyek a tér figyelmes érzékelését szolgálják.

  Rijnierse munkáit Európa számos országában, Koreában, Tajvanon, Marokkóban, az Egyesült Arab Emírségekben és Brazíliában állította ki, médiaművészeti fesztiválokon, múzeumokban és köztereken egyaránt. Mike Rijnierse jelenleg a We Are Europe hálózat listáján szereplő művész.

  Rob Bothof kreatív kódolóként, művészként, feltalálóként, mérnökként, oktatóként és mindenre kiterjedő technikai problémamegoldóként dolgozik, kereskedelmi, technikai, művészeti és nonprofit projektek izgalmas keverékét lefedve.

  Művészi munkái a művészet és a tudomány metszetében születnek, elsősorban a technológiára összpontosít, érdeklődési körébe tartozik a gépi interakció, az eszközépítés, az autonóm rendszerek, a videojátékok, a hangtervezés, az improvizáció, az animáció és a procedurális generálás.

  https://mikerijnierse.nl
  https://www.robbothof.com

 • Civil Közösségek Háza – felső szint / folyosó (Szent István tér 17.)

  3.2 LED WORMHOLE

  Nanno Simonis (NL): LED WORMHOLE

  Az installáció kétrétegű nagyítást alkalmaz a mesterséges fehér fény összetételének feltárására. A LED-képernyőkön belül előtérbe hozza saját mikrokozmoszát. A LED Wormhole a képernyőkhöz kapcsolódó új látásmódon keresztül egy olyan tárgyként mutatja be az monitort, amely egyre inkább meghatározza a világról alkotott befogadói tapasztalatainkat.

  Ez a helyszín július 7., 8., és 9-én már 12.00-től látogatható.

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

  https://nannosimonis.wixsite.com

  3.2 LED Wormhole_web

 • Civil Közösségek Háza – felső szint / előadóterem (Szent István tér 17.)

  3.3 LIQUID SOLID

  Nicky Assmann & Joris Strijbos (NL): LIQUID SOLID

  A Finnország sarkvidéki régiójában forgatott, megfagyott szappanbuborékokat rögzítő videóinstalláció az állandóan változó cseppfolyós anyag filmszerűségét tárja fel. A folyékony szappan hártyavékonyságú membránjainak fényre irizáló minősége fagyás közben eltűnik kristályos, színtelen felületet hagyva maga után. A Liquid Solid videómunkához a művészek egy különleges, kevert hangzásvilágot komponáltak, melynek hangsávjai között egyaránt szerepelnek éneklő bálnahangok, saját készítésű hangszerekkel, valamint VLF antennákkal és elektromágnesekkel, akkordok.

  Ez a helyszín július 7., 8., és 9-én már 12.00-től látogatható.

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

  Liquid Solid - Nicky Assmann & Joris Strijbos, Video Installation [TRAILER] from Nicky Assmann on Vimeo.

  AZ ALKOTÓKRÓL:

  Joris Strijbos

  Joris Strijbos rotterdami művész, akinek munkái a mozgókép és a hang szinesztétikai kapcsolatára és kölcsönhatására összpontosítanak.

  Munkássága kinetikus audiovizuális installációk és újmédia-performanszok sorozatából áll, amelyeket a kibernetika, az emergens rendszerek, a mesterséges élet és a csoportokon belüli kommunikációs hálózatok folyamatos kutatása inspirált. Installációiban a mesterséges, elektronikus és digitális médiát biológiai rendszereken alapuló modellekkel és algoritmusokkal kombinálja. Számos művében a néző egy olyan folyamatnak lehet szemtanúja, amelyben a gépek, a számítógépes programok és a fizikai világ kölcsönhatásba lépnek egymással, ami generatív és több érzékszervi kompozíciót eredményez.

  Joris Strijbos a hágai Királyi Művészeti Akadémián tanult művészettudományt, ahol alapdiplomát szerzett, majd a hágai Királyi Konzervatóriumban szerzett mesterdiplomát. Munkáit számos fesztiválon, galériában és múzeumban mutatták be, többek között az Ars Electronica, Linz, Sonic Acts Festival, Amszterdam, DEAF Biennale, Rotterdam, TodaysArt Festival, Hága, Woodstreet Galleries, EYE Institute - Amsterdam, TENT Rotterdam, NCCA Moszkva.

  Nicky Assmann

  A fény, a színek és a mozgás anyagtalan és megfoghatatlan jellege képezi a holland Nicky Assmann térinstallációinak kiindulópontját, amelyekben az érzékelés fokozására törekszik. A művészi, tudományos és filmművészeti ismereteket az érzékszervi interferenciát célzó fizikai folyamatokkal való kísérletekben ötvözi, kinetikus fényinstallációk, videók és élő audiovizuális performanszok formájában. Munkáját a vizuális zene, a kiterjesztett mozi és a szinesztézia fogalmának kontextusába ágyazza. Vizuális kultúránk hátterében, ahol a valóság érzékelése egyre inkább a virtuális térben történik, visszatér a látás fizikai alapjaihoz, amelyben a megtestesült tapasztalat központi szerepet játszik.

  Assmann munkáit többek között a TENT Rotterdamban rendezett egyéni kiállításon, valamint csoportos kiállításokon mutatta be a Saatchi Gallery London, a National Taiwan Museum of Fine Arts, a Wood Street Galleries Pittsburgh, az Art Rotterdam Week, a Quartier 21 Wien, a V2_Institute for the Unstable Media Rotterdam. 2015-ben jelölték a Prix de Rome-ra, Solace című munkája pedig a 2011-es StartPoint Prize-on tiszteletbeli elismerésben részesült.

  Assmann az Amszterdami Egyetem Média és Kultúra [filmtudomány] szakán szerzett bölcsész diplomát, valamint a hágai Királyi Konzervatórium művészettudományi mesterszakán szerzett diplomát. Tagja a Macular művészeti kollektívának, amely a művészet, a technológia, a tudomány és az észlelés témájával foglalkozik.

  https://nickyassmann.net
  http://jorisstrijbos.nl

 • Civil Közösségek Háza – felső szint / díszterem előtér (Szent István tér 17.)

  3.4 EIGENGRAU

  Szakács Zalán: EIGENGRAU

  A teljes sötétségben megszülető immerzív filmes élmény egy fényből, ködből, hangból, illatból és mozgásból felépülő rituálé. A fényhenger a látogatókat egy varázskörre és a betöltőképernyők atmoszférájára emlékeztető, különböző mentális állapotok narratíváján vezeti keresztül. Az Eigengrau a fantazmagóriák által ihletett érzékelési illúziót teremt, hogy egy pillanatra kiragadjon a valóságból.

  Ez a helyszín július 7., 8., és 9-én már 12.00-től látogatható.

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

  AZ ALKOTÓRÓL:

  Szakács Zalán

  Az erdélyi születésű, Hollandiában élő Szakács Zalán, olyan alkotó, aki az immerzív művészetet, a szcenográfiát és a médiaelméleti kutatást ötvözi.
  Munkáin keresztül Szakács Zalán a tér, a test és a technológia kapcsolatát vizsgálja, és olyan észlelési élményeket eredményez, amelyek különböző elemeket tartalmaznak, mint a fény, a hang, a szaglás, az idő, a tapintás és a mozgás.

  Szakács Zalán művészeti installációi misztikus utazásra invitálják a nézőt, ahol a valóság és a fikció összefonódik. Az egyéni és a kollektív élményre egyaránt ráhangolódva mélyebb tudatosságot idéz elő a térben lévő testről, és képes a nézőt egy másik helyre és időbe repíteni.

  A médiaelmélet és a médiaarcheológia kutatásaira alapozva művészi munkássága elfeledett analóg technológiákat - például a 17. századi optikai kísérleteket és a 18.  századi phantasmagoria-t hoz be a kortárs kontextusba, élményszerű művészeti installációkként kibontakozva. Szakács Zalán minden egyes projekt esetében szorosan együttműködik tudósokkal és kutatókkal, valamint filmesekkel, művészekkel, hangtervezőkkel és helyi közösségekkel.

  Szakács Zalán stúdiója Rotterdamban működik, ahol 2019-ben a Piet Zwart Institute-ban, 2017-ben pedig a Design Academy Eindhovenben szerzett diplomát. Emellett többek között az Ars Electronica Festival (AUT), Het Nieuwe Instituut (NL), V2_ Lab for the Unstable Media (NL), Kunsthaus Graz (AUT), MU Hybrid Art House (NL) és Light Art Museum Budapest (HU) kiállításain is szerepelt. Szakács Zalán az Utrechti Művészeti Egyetem óra adó és műhely gyakorlatok tanára.

  https://www.zalan-szakacs.com

  3.4 EIGENGRAU-min_web

 • Civil Közösségek Háza – felső szint / díszterem (Szent István tér 17.)

  3.5 RED HORIZON

  Gabey Tjon a Tham (NL): RED HORIZON

  A kinetikus/fény/hang installáció 15 aprólékosan irányított dupla ingából áll, amelyek vizuális és szónikus részecskék mezőjét alkotják egy háromdimenziós térben. A Red Horizon fény- és hangrajt teremt - a káosz és a precizitás, a látszat és az intuíció kombinációja. Ha hosszabb ideig nézzük, utóképhatások tárulnak fel a szemünk előtt; az agy által festett, önkéntelenül megjelenő formák és rajzok jelennek meg a retinánkon.

  Ez a helyszín július 7., 8., és 9-én már 12.00-től látogatható.

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

  AZ ALKOTÓRÓL:

  Gabey Tjon a Tham Hollandiában, Hága városában élő és alkotó installációs művész.

  Gabey tereket alakít át érzéki és magával ragadó környezetekké kinetikus gépek, digitális tájképek, fény és hang segítségével. A természetben és a digitális világban egyaránt előforduló komplex rendszerek elemzésével közös szerkezeti magot állít össze. A természet és a digitális világ között abban találta meg a közös pontot, hogy mindkettő megszakítás nélküli ciklusokon keresztül irányítja az életünket. Egy fenséges paradoxon, amely a szépség és a groteszk között egyensúlyoz.

  A technológia Tjon a Tham számára természetes jelenség: "Míg azt, amit hagyományosan természetnek neveztünk, egyre inkább az emberi tevékenység befolyásolja, addig technológiai környezetünk egyre összetettebbé és megszelídíthetetlenebbé válik, szinte új természetként kell viszonyulnunk hozzá".

  https://www.gabeytjonatham.com

  3.5 VÖRÖS HORIZONT-min

 • Jakovali Hasszán Dzsámi (Rákóczi út 2.)

  4. LIGHT IN THE DARKNESS

  Los Romeras (ES): LIGHT IN THE DARKNESS

  A tudomány és a művészet fényt hozott a feledés homályába burkolózó emberiség számára. Fáklyáik, a csillagászat, a geometria és a költészet. Ez a felerősített, koncentrált fény, amely a kupolából visszaverődik és a közönségre vetül, a mi inspirációnk.

  Kurátor: Kiégő Izzók
  Vetítéstechnikai partner: Visual Humans And Tech, Kiégő Izzók

  Ez a helyszín július 7., 8., és 9-én már 12.00-től látogatható.

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

  AZ ALKOTÓRÓL:

  A spanyol Los Romeras csapata 2022-ben a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny első helyezését érdemelte ki a zsűri véleménye szerint, emellett a közönségdíjat is ők szerezték meg. Nyereményük, hogy idén saját helyszínnel szerepelnek a Fény Útján és a Jakováli Hasszán Dzsámi belső terében készítenek kupola mappinget. Egy merőben más, de ezúttal is magával ragadó alkotásra számíthatunk.

  4 LIGHT IN THE DARKNESS

 • Cella Septichora Látogatóközpont (Sétatér)

  5. VOX CELLAE SEPTICHORA

  Bartha Márk: VOX CELLAE SEPTICHORA

  Egy látványos fényinstalláció és sok-csatornás elektronikus zenei kompozíció közös koreográfiája tölti meg a Cella Septichora-t, megidézve a misztikus szertartások szikrázó auráját.

  Bartha Márk és Dr. habil. Kovács Balázs zenei együttműködésének ősbemutatóját hallhatjuk az ókeresztény sírkertben melyet egy robosztus fényinstalláció egészít ki egy komplex élménnyé.

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

  AZ ALKOTÓRÓL:

  Bartha Márk elektronikus zenész, hangtervező és előadóművész, Budapesten él.

  Számos színházi és tánctársulattal dolgozott Magyarországon, valamint az Egyesült Államokban, Németországban, Dániában, Svájcban, Romániában és Lengyelországban. Zenét komponált animációkhoz, vizuális médiumokhoz és filmekhez. Alkalmazott zeneszerzőként végzett munka biztos tapasztalatot adott neki a zenei produkciók és együttműködések terén a legkülönbözőbb zenei környezetekben.

  Személyes művészi fókusza széleskörű; mivel zenei háttere a kórusmuzsikában gyökerezik, az emberi hang és az elektronikus zene kapcsolata áll kutatásai középpontjában, míg az utóbbi időben azon dolgozik, hogy kompozícióit audiovizuális környezetben mutassa be. Rádióműsort vezet a független budapesti "Lahmacun Rádióban", és "Lohuma" néven beateket gyárt és DJ-ként játszik.

  barthamark.com

 • Martyn Ferenc Múzeum udvara (Káptalan utca 4.)

  6. FÉNYMŰVÉSZTELEP 1.0 - EGYETEMEK UDVARA

  FÉNYMŰVÉSZTELEP 1.0 - EGYETEMEK UDVARA

  Csoportos kiállítás

  Idén egy olyan invenciózus kísérleti programot is útjára indít a fesztivál, ami a fiatal generációt, a felsőoktatásban jelenleg résztvevő, fényművészettel aktívan foglalkozó fiatalokat állítja fókuszba és az ő alkotói folyamataikat támogatja.

  A Káptalan utcában "fényművésztelepként" funkcionáló tér jön létre, ami a tudásátadás, a professzionális technikai háttér és a mentori támogatás mellett bemutatkozási és közösségépítési lehetőséget biztosít fiatal művészek számára.

  Pécs, mint egyetemváros méltán ad helyet az idén először induló Fényművésztelepnek, melybe három egyetemről kapcsolódnak be diákok: a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar és a PTE - KPVK - Környezetkultúra Szak, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia szak, valamint a kaposvári Rippl-Rónai Művészeti Szakkollégium.

  Mi történik, ha a zene találkozik a fénnyel? Hogyan készítünk vízből tüzet? Ha szeretnél elveszni a fénylabirintusban, vagy ücsörögni a kortárs tűz körül, belépni a szivárványos tükörtérbe, vagy megnézni, mi történik a hangfény odúban, a Martyn Ferenc Múzeum és az onnan nyíló Reneszánsz Kőtár udvarai, és a Múzeum Galéria fényaurájában elmerülve végtelen kalandozásra invitál.

  Vetítésechnikai partner: EPSON, Special Effects, Gonzo Visuals

  Fotó:_REAL_AND_NONEREAL_ (Kalmár Csenge)

 • Martyn Ferenc Múzeum udvara (Káptalan utca 4.) - udvar

  6.1 ZENEI LÁTKÉP

  ZENEI LÁTKÉP

  Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar - Fénykurzus

  Az elmúlt félévben a PTE Művészeti Kara Fénykurzust hirdetett, hogy a Kar tanulóinak lehetősége nyíljon egy komplex audiovizuális teret létrehozni, melyben a hangnak legalább akkora szerepe van, mint a folyamatosan változó vizualitásnak. Elképzelésük egy olyan problémát dolgoz fel, ami az underground elektronikus zene szerelmeseit, és a szcénában dolgozókat, alkotókat is ugyanúgy szorosan érinti, mint a projektben résztvevő hallgatókat.

  A nehézség abból adódik, hogy mivel ezen irányzatok a közízléstől gyakran eltérnek, könnyű elsiklani kulturális értékeink felett, így nem ritka, hogy működésük akadályokba ütközik. Ezen kíván változtatni a múzeum udvart megtöltő projekt, amelyben vizuális művészek és zenészek közös munkájukkal nyitnak azok felé, akik még nem tapasztalták meg azokat a varázslatos közegeket, melyek az alkotókat inspirálják. A különleges önkifejezési formákat a hallgatók a laikusok számára is fogyasztható módon dolgozzák fel, alkotói környezetük szépségét ízlésektől függetlenül is élvezetessé téve.

  A résztvevők munkája szembemegy azzal a tendenciával, miszerint egy rendezvény látványvilágára nem fordítanak elegendő figyelmet, miközben ahogy azt a megjelenő munkák is mutatják, a hang és a fény közös játéka nyújt együtt kimagasló élményt.

  A fesztivál négy napján négy különböző rétegzenei vonal jelenik meg audiovizuális formában:

  Csütörtökön a kar Elektronikus Zenei Mediaművész szakához híven kísérleti performanszok társulnak vizuális absztrakciók mellé, pénteken a basszus zenék egyedi hangzásvilága kíséri a stílusra jellemző futurisztikus látványt, szombaton a techno újító természete mutatkozik meg a zenei és képi világ ipari minimalizmusában, vasárnap pedig levezetésképp a house műfaj napfényes és önfeledt hangulata borítja majd be az udvart.

  Fontos megemlíteni, hogy a zene és a vizuál szoros együttműködése többek között abban is megnyilvánul, hogy a vizuális alkotások mind audió reaktívak, hiszen ez elengedhetetlen része a party kultúrának amiben az alkotók is mozognak, így ötvözve a könnyed szórakozást a művészi látvánnyal.

  A kurzus résztvevői: Abonyi Zsolt, Böjti István, Hámori Tamás, Kincses Alíz, Király Olga, Madarász Péter, Madari Kinga, Schile Lilu, Szabó Adrienn, Szabó Zita, Tokodi Krisztofer, Tőke Krisztián, Vikukel Máté
  A kurzus vezetője: Kelemen Márton
  Mentori támogatás: Kiégő Izzók
  Vetítéstechnika: EPSON, Special Effects, Kiégő Izzók, Gonzo Visuals

 • Martyn Ferenc Múzeum udvara (Káptalan utca 4.) - Múzeum Galéria - 1-3. terem

  6.2 LUX US

  LUX US

  Magyar Képzőművészeti Egyetem - Intermédia szak - Fény- és audiovizuális művészeti kurzus

  Az audiovizuális eszközök, mint a tömegkultúra és annak technikai vetületének tárgyai, kultusza átjárja hétköznapjainkat, a mcLuhan-i technológiai determinizmus alapján alakítja kultúránkat.

  A tömegkulturával párhuzamosan a 21. században a technológia innovációja a valós idejű processzálás eredményességével olyan nóvumot adott a művészek kezébe, mely a digitális audiovizualitásban, a hang és kép szintézisében új perspektívákat nyitott és szignifikáns lépést jelentett az installációs – és élőművészetek, vizuális performansz valamint a fényművészet területén egyaránt. A művészet ezzel párhuzamosan mindig is élénk érdeklődést mutatott a tudomány irányában, a huszadik századi optoelektronikai eszközök integrálását megfigyelhetjük Kepes György, Moholy Nagy László, vagy Schöffer Miklós fényművészetében egyaránt.

  Az MKE Intermédia szakon, a fény- és audiovizuális művészeti kurzusok fő küldetése, hogy a hallgatók részt tudjanak venni mind elméleti mind gyakorlati szinten ezen technológiák nemzetközi diskurzusában és a fény, mint médium integrálásában, valamint az audiovizuális gondolkodás elsajátításában.

  A kiállításon a fényművészeti kurzus 2022/23-as tanév második félévét látogató összes hallgató műve, valamint az audiovizuális kurzus műveiből fényművészeti tematikájú installációk válogatása lesz látható.

  A kiállításon résztvevő diákok:

  André Fanni, Bajkán Boglárka, Biró Anna, Boda László Bertalan, Dezső Árpád, Éliás Tamás, Fudella Annabella, Gombos Ágnes, Hahn Petra, Horniák Júlia, Kalmár Csenge, Kiss Norbert, Marosfalvi Marcell, Németh Krisztina, Németh Noémi, Plesznivy Ákos, Prokob Boróka, Réti Virág, Sárvári Regina, Szigeti Anett Zsófia, Tompai Noémi, Tóth Kata, Üveges Máté, Vad Zalán, Varga Vajk Vilmos

  A fényművészeti, és audiovizuális kurzus oktatója: Sztojánovits Andrea DLA, egyetemi adjunktus

  6.2 LUX US

  Fotó: Odú (Fudella Annabella, Horniák Júlia, Sárvári Regina)

 • Martyn Ferenc Múzeum udvara (Káptalan utca 4.) - Múzeum Galéria - 4. terem

  6.3 KONTAKT

  KONTAKT

  Pécsi Tudományegyetem - KPVK - Környezetkultúra szak

  "Kontakt címmel egy helyspecifikus fény és tükör installációt készítünk a Pécsi Tudományegyetem KPVK Alkalmazott Művészeti Tanszék környezetkultúra szakos hallgatóival. A Múzeum Galéria terében egy sűrű, a térben vertikális irányú kiterjesztéssel létrehozunk egy fény tér függönyt, amely minden apróbb rezdülésre, mozgásra reflektál. Az installáció tükörfóliából készül, mely a legegyszerűbb alapformákat jeleníti meg sűrű hálózatban. Egy új fénydinamikus, tükröződő, színeiben folyamatosan változó futurisztikus térbe szeretnék elkalauzolni a nézőt.

  Ezen installáció előképét 2022. novemberében elkészítettük már egy alkalommal a PTE KPVK Univeritas Galériában Szekszárdon, az akkori kiállítás Dargay Lajos kinetikus szobrászművész munkásságára  reflektált.

  Dargay Lajos (1942-2018) Nicolas Schöffer tanítványaként a magyarországi kinetikus–kibernetikus művészet megalapozója, műveit szakmai-műszaki alaposság, pontos kivitelezés jellemzi. A mozgásra, fényre, tiszta konstrukcióra épülő kompozícióinak legfontosabb jellemzője a megszerkesztett rend és a művek virtuális terének kiterjesztése. Szobrászati tevékenysége mellett grafikai munkássága is jelentős. Az 1960-as évek végétől jó és rendszeres kapcsolatot ápolt a nemzetközi művészvilággal és természetesen nem csak az ún. emigrációs magyar alkotók köreivel. A szellemi útitársaknak is számító, legendás Gruppe ZERO (Düsseldorf) egykori tagjai mellett kapcsolatot ápolt a Bauhaus magyar-osztrák-német alapítóinak kortárs szellemével, tanítványaikkal.

  Ezen munka kapcsolódni szeretne ahhoz a tengelyhez melyben Nicholas Schöffer fénydinamikus prizmái készültek. A ’60–as évek radikális építész csoportjaival is együttműködő művész kiterjeszti a művészet helyszíneit, többek közt kiállítja prizmáját a Saint Tropez-i WoomWoom klubba, amiben Brigitte Bardo elénekli a Contact című utópisztikus számát, Paco Rabbanne ruhában. Fantasztikus példája a magas kultúra és a fogyasztói társadalom minőségi találkozásának."

  Résztvevő hallgatók:

  BABICZ Mira, HORTI Ágnes, KUNKLI Dóra, HIZSNYIK, Dénes, BÓVÁRI Fanni, HORVÁTH Nikoletta, MEYER Viktória

  Projektvezető: VARGA Rita

  Több kísérő eseményt is szervezünk a kiállítás mellé:

  • múzeumpedagógiai foglalkozásokat
  • performanszokat
  • kerekasztal beszélgetést a kinetikus művészettel kapcsolatban

  6.3 KONTAKT

 • Martyn Ferenc Múzeum udvara (Káptalan utca 4.) - Reneszánsz Kőtár

  6.4 SZOBORBÚTOR INSTALLÁCIÓ

  SZOBORBÚTOR INSTALLÁCIÓ

  Rippl-Rónai Művészeti Szakkollégium - Kaposvár

  Hans Arp "À la suite relief de l'Unesco" című művének alakzatai kilépnek a térbe, hogy fényben játszó ülőbútorokká válva művészi értékük mellett megállásra bírják, és pihenést adjanak a megfáradt fesztiválozóknak.

  Ha pedig új erőre kapsz, pattanj fel máris a kerékpárok egyikére! Ezek mind dinamókkal van felszerelve, a hajtás gyorsaságától függően biztosítják az áramot a szoborbútorok világításához.

  A művészeti szakkollégium résztvevői animációs videókkal is készülnek, ezekhez az inspirációt a Janus Pannonius Múzeum galériájából gyűjtötték.

  Vezető tanár: Gyenis Tibor, adjunktus, MATE Kaposvári Campus Média Tanszék
  Projektvezető/ szakkollégiumi főtitkár: Szurgent Gerda
  Projektben résztvevő hallgatók: Kiss Ivett Katja, Nagy Réka, Toldi Emese, Berki Noémi, Kásádácz Kíra, Rostás Ádám, Hársy Dorottya, Ruzsa Lili, Balázs Gáspár, Kollár Gergő, Czifra Máté

 • Baranya Vármegyei Közgyűlés díszterme

  7. LIMEN

  Marc Vilanova (ES): LIMEN

  A fénycsövek olyan hangokat bocsátanak ki, amiket az emberi fül már nem érzékel. A Limen című alkotás ezeket az ultrahangokat érzékelhető frekvenciákra fordítja le, így lehetővé válik számunkra, hogy miközben látjuk, halljuk is a fény láthatatlan hangját.

  Az alkotás célja, hogy feltárja és megmutassa a mindennapok során bennünket körülvevő nem hallható hangokat. Az installáció a fluoreszcens lámpát állítja kísérletei központjába, ami az egyik legközönségesebb fényforrás, és sok 20 kHz feletti hangot produkál.

  A kompozíció csak olyan hangokat használ, amiket ezek a lámpák termelnek. Ez a hangzó anyag 128 fénycsőből álló fénykoreográfiát indít el, amelyek az ultrahang hullámformájának alakjában jelennek meg. A szobrot sárga borítás veszi körül, ami egy olyan szín, amely arról ismert, hogy képes növelni a koncentrációnkat és az észlelési képességünket, fokozva a fülön kívül más szerveket is az említett frekvenciák érzékelésénél.

  A limen jelentése küszöb, a köztes hely, az érzékelés határa, egy olyan kifejezés, amely a vonalas

  formát ad a szerkezetnek, és kettéosztja a teret. A szobor küszöbként működik érzékelési határaink között, a látható és a láthatatlan, a hallható és a hallhatatlan, az érzékelhető és az azon túli között.

  Az alkotást létrehozta: Art & Tech Days
  Készítette: B: Creative Industry Košice
  Társproducer: Košicei Košice, Klangraum Krems
  Házigazdák: Residency Hosts: KAIR Košice Artist in Residence, Artist in Residence Niederösterreich

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

  AZ ALKOTÓRÓL:

  Marc Vilanova spanyol hang- és képzőművész, aki a művészet, a tudomány és a technológia metszéspontján dolgozik. Vilanova művészi munkásságát mindig is az innováció szelleme vezette, amit az új médiumok iránti érdeklődés táplál. A kutatási és művészeti gyakorlatokat olyan projektekben egyesíti, amelyekben olyan fogalmakat vizsgál, mint az audiovizualitás, az automatizálás, a gépi önkifejezés, a mesterséges intelligencia és a szuperintelligencia, valamint a társadalom és a technológia kapcsolatának társadalmi-politikai következményei.

  Jelenleg audiovizuális installációkat készít, miközben emellett performanszokkal és interdiszciplináris együttműködésekkel is foglalkozik, tánccal, színházzal és mozgóképpel. Darabjait világszerte bemutatták fesztiválokon Japánban, az Egyesült Államokban, Kanadában, Brazíliában, Kolumbiában, Kubában, Iránban, Tajvanon, Dél-Koreában, Oroszországban és Európa számos országában.

  Oktatóként Vilanova műhelyeket vezetett a transzdiszciplináris alkotásról, az élő elektronikáról, a szabad improvizációról és a kiterjesztett technikákról. Vendégprofesszorként meghívták többek között a Tokiói Nemzeti Egyetem GEIDAI, az Universidad de los Andes, az Universidad Javeriana de Bogotá, a teheráni Moshen Galéria, a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem "UNIRIO", a helsinki Sibelius Akadémia és a bázeli zenei főiskola tanárai sorába.

  https://marcvilanova.com

  7 LIMEN-min

 • Janus Pannonius utca

  8. CARPET I AM: FÉNYSZŐNYEG

  CARPET I AM: FÉNYSZŐNYEG

  Hosszú évek óta a Fény Útja egyik legkedveltebb állomása a Fényszőnyeg, mely a Janus Pannonius utca burkolatának és házfalainak analóg fényfestését foglalja magában. Idén is pályázat útján választottuk ki a Fényszőnyeg alkotóit, olyan tanulók jelentkezését vártuk, akik felsőfokú művészeti képzésben vesznek részt.

  A pályázat célja, hogy professzionális technikai háttér és mentori támogatás mellett olyan bemutatkozási lehetőséget biztosítson fiatal művészek számára, ahol a közönség intenzív jelenlétét kihasználva a köztéri művészetben rejlő lehetőségeket kipróbálhatják, gyakorolhatják és fejleszthetik.

  Az idén bemutatott alkotások - a Carpet I Am pályázat nyertesei:

  • Flesser Anita (PTE-MK): Vonulás
  • Balkay Lilla (MKE): Megvilágosodott gondolatmenet

  Vetítéstechnikai partner: Night Projection

  Támogató:

  koerber-web

 • Széchenyi tér

  9. WHAT LIES BENEATH

  Susan Kosti & Katona Kati: WHAT LIES BENEATH

  Merülj el a milliónyi színes élőlénynek otthont adó, éteri szépségű korallzátonyok világában - búvárruha nélkül!

  A Dzsámi homlokzatára három dimenzióban leképezett mozgó- és állóképes vetítés az óceáni áramlatok, a vízhőmérséklet, a klorofill, a szél, a sótartalom és a víz változását valós adatokat alapul véve mutatja be, hogyan alakul át a zátonyok világa a felmelegedő vizekben.

  Susan Kosti és Katona Kati a Dzsámi homlokzatára komponál egy adatvizualizáción alapuló, hipnotikus erejű vetítést, ami a NASA 20 éven át gyűjtött adatait veszi alapul, hogy felhívja a figyelmet egy olyan ökoszisztémára, aminek nagy segítségre és beavatkozásra van szüksége ahhoz, hogy túlélje az éghajlatváltozás okozta pusztítást.

  Az eredeti alkotás létrejöttét támogatta: Vivid Sydney

  https://susankosti.com/
  https://www.instagram.com/katikatona

  Vetítéstechnikai partner: EPSON, AVadvice, Gonzo Visuals, Fényszórók

  Támogató:

  hoeromu-web

  9 WHAT LIES BENEATH-min

  9 WHAT LIES BENEATH_alkotók-min

 • Nádor Galéria (Széchenyi tér 15.)

  10. NAKED WAVES

  Mïus X Attaray: NAKED WAVES

  A Mïus X Attaray projekt a koncertek világából kilépve először a Nádor Galéria terében egy olyan hang-fény-tér installáció jön létre, aminek lényegét nehéz hétköznapi szavakkal körülírni. Térbe kiterjesztett vizuális zene. A közönség által bejárható hang-fény örvény. Egy különleges tértapasztalás, méginkább mindezek organikus változása egy szokatlan fényakusztikai térben.

  Ez a galéria terét teljesen betöltő, kortárs "hang-fény orgona" a hangok változását követő fénycsóvák révén vizuálisan illékony, mozgó fényjelenségeket sző.

  Szombat estére, egy óra erejéig az installációs tér visszaváltozik koncert térré, a zenekar beköltözik a Nádor Galériába, egy, az auditív és vizuális ingereket még jobban utazásra invitáló hang-fény-tér koncerttel.

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

  AZ ALKOTÓKRÓL:

  Álmos Gergely Europan-díjas építész neve zenei vonalon is ismerősen csenghet. Zeneszerző-producerként a berlini Sonar Kollektiv kiadó istállójából nemzetközileg is jegyzett zenei projekt, a mïus megálmodója. Zeneszerzés mellett a Théque Records zenei kiadó művészeti vezetője és alapítója.

  https://theque-records.com/

  Sztojánovits Andrea 2001 óta foglalkozik valós idejű audiovizuális installációkkal, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori fokozatát 2019-ben szerezte, 'A vjing, mint módszer' disszertációjával. Az alkotói tevékenység mellett az MKE Intermédia szakán egyetemi adjunktus, workshopokat tart, fő oktatási és kutatási területei a vizuális zenei művészeti irányzatok, valamint a hangra készített kép analízise.

  https://andreasztojanovits.com

  https://miusxattaray.hu

  Vetítéstechnikai partner: Audiovisual Rental

  10 NAKED WAVES

 • Jókai tér

  11. PET/LED PROJEKT - Érintsd meg a palackot

  FényHangÁr: PET/LED PROJEKT - Érintsd meg a palackot

  A PET/LED Projekt egy interaktív művészeti installáció, ami az emberi érintés fontosságát hangsúlyozva az újrahasznosítás gondolatát a vizuális művészetek világával egyesíti.

  A LED fényforrásokkal felszerelt geometrikus formában elhelyezett 240 PET palack az érintés hatására interakcióba lép a környező épületek homlokzatait megvetítő projektorokkal.

  https://fenyhangar.hu/
  https://www.facebook.com/fenyhangar

  Támogató:

  petav-1

  11 PET_LED PROJEKT-min

 • ÁRKÁD Pécs Bevásárlóközpont

  12. DESIGN A LEVEGŐBEN

  Filthy Luker & Pedro Estrellas (UK): DESIGN A LEVEGŐBEN

  Filthy Luker és Pedro Estrellas játékos ötleteiket hatalmas méretű szobrokká alakítják, mintha egyfajta személyes revansot vennének a városok hétköznapi korlátai ellen. Hősies erőfeszítéseik célja, hogy a világot egy fényesebb, vidámabb és szürreálisabb hellyé tegyék mindannyiunk számára.

  Az alkotókat az innovatív design, a köztéri művészet és a csintalan beavatkozások iránti szenvedély hajtja. A duó újra és újra bebizonyítja, hogy úttörő művészek a felfújható alkotások világában, életnagyságúnál is nagyobb szobraikkal, és lázadó humorukkal egyedülálló helyet vájtak maguknak a nemzetközi street art mozgalomban.

  A művészek a Designs in Air néven működő, magasan képzett technikusokból álló csapatukkal mindig arra törekszenek, hogy aprólékos textilszerkezetekkel, vibráló színpalettával és innovatív világítással szépséges tárgyakat hozzanak létre.

  https://www.filthyluker.org

  arkad-pecs-logo-web

  12 DESIGN IN AIR

 • ÁRKÁD Pécs Bevásárlóközpont - Czinderi Park

  13. ELVARÁZSOLT JÁTSZÓTÉR

  Koza Petra: ELVARÁZSOLT JÁTSZÓTÉR

  A Czinderi Park ismét éjszakai kalandokra várja a kis és nagy felfedezőket. Az Elvarázsolt játszótér arra a kérdésre szeretne választ találni, hogy a mai digitális világban hogyan tudunk izgalmassá tenni egy már megszokott és kicsit megunt környezetet, a játszóteret.

  A sötétben egy új, izgalmas arcáról mutatkozik be a már ismerős park, a játékok megelevenednek, és a fény által új, szokatlan ingereket ébresztenek a látogatókban.

  Támogató:

  arkad-pecs-logo-web

  13 ELVARÁZSOLT JÁTSZÓTÉR-min_web

 • ÁRKÁD Pécs Bevásárlóközpont

  14. ALTER EGO (Version II)

  Moritz Wehrmann (DE): ALTER EGO (Version II)

  Az Alter Ego című installáció egyszerre játékos és elgondolkodtató alkotás. Felfedezéséhez két emberre van szükség, akik egy speciális tükrökkel és villódzó fényekkel felszerelt, átlátszó paravánon keresztül figyelik magukat és egymást.

  Miközben magadat figyeled a tükörben, meglátod a párodat, és megtörténik kettőtök arcképének összeolvadása, ami rendkívül izgalmas érzetet kelt. A mű egyszerre ígér könnyed szórakozást, miközben finoman felidézi saját határaink elvesztésének, a másik iránti együttérzésnek, és kettőtök eggyé olvadásának élményét is.

  A német művész a projektet a párizsi Collège de France professzorával, Alain Berthozzal közösen fejlesztette ki, az eredendő cél az volt, hogy az eszköz orvosi kutatásokat támogasson. Később vált csak művészi installáció részévé, mely azóta számos fényfesztivál programját színesítette.

  AZ ALKOTÓRÓL:

  Moritz Wehrmann újmédia kutató és művész. A weimari Bauhaus Egyetemen és az ausztráliai Sydneyben működő College of Fine Arts-on szerzett diplomát újmédia- és formatervezési tanulmányokból.

  Művészként olyan vizuális és térbeli entitások létrehozása érdekli, amelyek különböző kísérleti vagy mechanikus eszközök segítségével egy (ismeretlen) világba engedik be a látogatót.

  A videó, a fotográfia és az új média területén dolgozik, de ebben a kontextusban gyakran bevonja a hangok és szagok kutatását is. Kutatóként jelenleg a weimari Bauhaus Egyetemen dolgozik; korábban a berlini Humboldt Egyetemmel is együttműködött.    

  https://moritzwehrmann.com

  Az erős fény- és hanghatások miatt az arra érzékeny látogatóknak nem ajánljuk!

  Ez a helyszín július 7., 8., és 9-én már 12.00-től látogatható.

  Támogató:

  arkad-pecs-logo-web

  14 ALTER EGO

 • Színház tér

  15. MECSEKI RENGETEG

  LaLuz Visuals: MECSEKI RENGETEG

  A Színház téren megelevenedő fényfestés egy erdei utazásra invitálja a látogatókat. A hazai erdők állatai, növényei és gombái mellett a mecseki erdők mese- és mondavilágát dolgozza fel hangban és fényben a Laluz Visuals alkotása.

  A helytörténeti elemeket is megidéző fényfestés mellé zenei élmény is jár: az Irodalmi Dubtechno & Dj Bodoo és a Tilos Rádió lüktetésében hallhatunk történeteket Kantavári rabló lovagokról, Büdös-kúti sárkányokról és boszorkányokról.

  www.laluz.hu

  15 MECSEKI RENGETEG-min

 • Búza tér

  16. LUX FABULA CUBUM - MECHANIKUS FÉNYJÁTSZÓTÉR

  Szuhay Márton, Christoph Gartlacher & Ad hoc Lab & Lumensqaud: LUX FABULA CUBUM - MECHANIKUS FÉNYJÁTSZÓTÉR

  Mechanikus fényjátékok, napfénnyel és emberi erővel életre keltve egy elvarázsolt kápolnában.

  "Régi bicikliket, fémszerkezeteket, üvegeket, optikai eszközöket és egy utazó kápolnát gyúrtunk egybe, hogy bemutassuk: a fényben nem csak gyönyörködhetünk, hanem - egy kis erő befektetéssel - mi magunk létre is hozhatjuk azt!"

  www.adhoclab.org
  www.lab.org.hu

  16 LUX FABULA CUBUM-min

 • Kodály Központ - Hangversenyterem

  17. GAIA

  Luke Jerram (UK): GAIA

  A Fény Útja új helyszíneként debütál Magyarország egyik legjobb akusztikájú és legszebb koncertterme, a Kodály Központ.  A hangversenyteremben lesz látható a fesztivál talán leginkább magával ragadó, monumentális látnivalója, a Gaia. A hét méter átmérőjű, fejünk felett lebegő installáció a Földet ábrázolja.

  Az angol Luke Jerram alkotása olyan érzetet kelt, mint amiről az űrhajósok számolnak be: az élmények közös jellemzője az élet összefüggéseinek mély megértése, a bolygó iránti féltés és a környezetünk gondozásával kapcsolatos felelősségtudat megújult érzése.  A belülről megvilágított installáció minden centimétere 18 km-t ír le a Föld felszínéből, a műalkotástól 211 méterre állva láthatná úgy a közönség a bolygót, ahogyan az a Holdról látszik.  Az élményt a BAFTA-díjas zeneszerző, Dan Jones térhatású hangkompozíciója teszi teljessé.

  Az alkotás létrehozásában együttműködött: Natural Environment Research Council (NERC), a Bluedot, és a UK Association for Science and Discovery Centres.

  Támogató partnerek: Culture Liverpool és Liverpool Katedrálisa.

  A alkotás képanyagát a NASA Visible Earth sorozatából állították össze.

  Ez a helyszín július 7., 8., és 9-én már 12.00-től látogatható.

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

  AZ ALKOTÓRÓL:

  Luke Jerram több tudományterületet érintő művészi munkássága szobrok, installációk és élő művészeti projektek létrehozását foglalja magában. Az Egyesült Királyságban élő, de 1997 óta nemzetközi szinten dolgozó Jerram számos rendkívüli művészeti projektet hozott létre, amelyek világszerte izgalomba hozzák és inspirálják az embereket. Csak 2022-ben 104 kiállítása volt 25 különböző országban, amelyeket több mint 2 millió ember látogatott meg.

  https://my-earth.org/

 • Kodály Központ - F08 terem

  18. SMING

  Superbe (BE): SMING

  A Sming egy interaktív kórus-installáció, amely lehetőséget nyújt az embereknek arra, hogy egyszerre legyenek karmesterek és egy teljes kórus.

  "Először a látogató hangját és arcát rögzítjük hang és videó formájában. A hangot elemezzük és szoftveresen módosítjuk, hogy egy teljes kórust állítsunk össze belőle, a baritontól a szopránig. Az emberek ezután a varázslatos pálcának köszönhetően vezetik a zenekart. A pálca belsejében egy 3 tengelyes gyorsulásmérő van elhelyezve, amely követi a karmester mozgását, a felhasználók átveszik a kórus ritmusának és intenzitásának irányítását. A képernyőkön a látogató arcát, a hangszórókból pedig a kórussá bővített hangját hallhatjuk, a résztvevő a saját maga tükörképeiből álló zenekart tudja vezényelni.

  Azt szeretnénk, hogy az emberek másképp éljék át a zenét, miközben belemerülnek a saját rezgésükbe és hamóniájukba."

  Ez a helyszín július 7., 8., és 9-én már 12.00-től látogatható.

  FÉNY ÚTJA EXTRA karszalaggal látogatható!

  AZ ALKOTÓRÓL:

  A Superbe egy belga művészeti stúdió, tagjai olyan interaktív élményeket hoznak létre, amelyek összekötik az embereket és a technológiát, a valósat és a digitálisat, az érzelmeket és a tetteket. Mosolydarabokat, hangmolekulákat, elektronikus alkatrészeket és rendezetlen fotonokat mintavételeznek, hogy praktikus, hasznos és működő koncepciókat hozzanak létre.

  https://www.superbe.be

  18 SMING

 • Kodály Központ környezete

  19. ÉRKEZÉS

  380-780 Collective: ÉRKEZÉS

  Az észlelés, az út, a megérkezés lépcsőzetes folyamatán vezeti végig a látogatót a 380-780 Collective által komponált fényinstalláció, melynek a Kodály Központ homlokzata és környezete ad otthont.

  Az alkotók koncepciójukban bemutatják, hogyan válik a sötétségben bizonytalanul felsejlő észlelés egyre élesebb és határozottabb képpé.

  A tér egy-egy jellemző elemét kiragadva Pécs ikonikus épülete egy új oldaláról mutatkozik be a látogatónak.

  Fénytechnikai partner: Martin by Harman

  A Martin professional - a Harman cég tulajdonában lévő vállalat - a szórakoztató világítástechnika globális piacvezető cége, gyáruk a magyarországi Pécsett található.
  Olyan világsztárok, mint Bruce Springsteen, Ed Sheeran, Sabaton és még sokan mások a pécsi gyártású világítástechnikai berendezésekkel turnéznak.
  Mivel a Martin úgy gondolja, hogy Pécs fontos helyszín a professzionális világítástechnikai ipar számára, örömmel támogatja a Zsolnay Fényfesztivált, mint fénytechnikai partner, hogy ezzel köszönje meg Pécs városának a Harman gyárral való együttműködést.

  Harman Primary Corporate Logo web

  19 ÉRKEZÉS-min