Az oldalainkba ágyazott Google Adwords kódja marketing célokra, valamint a Google Analytics kódja a látogatottság méréséhez sütiket használ.

Adatkezelési szabályzat Elfogadom
preloader preloader colorful
video background
 • A hétvégén Pécs volt a világ fényfővárosa

  Mintha négy napig nyár lett volna – fényáradatban úszva, várakozáson felüli hangulatban zajlott a pécsi Zsolnay Fényfesztivál szeptember 30. és október 3. között. A koronavírus miatt őszre halasztott fesztivál minden nehezítő körülmény ellenére elsöprő sikert aratott, és több tízezer látogatónak nyújtott feledhetetlen élményt. A Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőversenyen német győzelem született.

  Az V. Zsolnay Fényfesztivál az ország első és egyetlen fényfesztiváljaként több mint 150 programmal várta az érdeklődőket. Emellett a nemzetközi fényművész szakma krémje is részt vett a szakmai programokon és kerekasztal-beszélgetéseken, tovább növelve a fesztivál nemzetközi hírét.

  Vasárnap este hirdették ki a Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőverseny győzteseit. A döntőbe jutott 10 versenyző a Székesegyház homlokzatát keltette életre 3 dimenziós fényfestéssel. A verseny győzteséről egy öttagú nemzetközi zsűri hozott döntést, ez alapján a német Ruestungsschmie.de: Colors of noise című alkotása lett az első helyezett. A fényművész csoport 5.000 euro pénzdíjazásban részesül, emellett meghívást kapott a világ legjobbjaiból álló „Győztesek Ligájára”, az iMapp Bukarest fényfestőversenyre.

  A közönségdíjas a magyar Fluid című csapat lett a Source című alkotással, így ők a következő Zsolnay Fényfesztiválon önálló fényinstallációval mutatkozhatnak be.

  - Év elején egy kiszámíthatatlan helyzetben kellett döntést hoznunk az idei Zsolnay Fényfesztiválról. Akkor úgy döntöttünk, hogy idén mindenképpen megszervezzük a fesztivált, és az őszi időpont mellé tettük le a voksunkat. Az elképesztő siker és a rengeteg pozitív visszajelzés szerencsére beigazolta, hogy ez volt a legjobb választás – számolt be Bleszity Péter, a fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

  A fényfestőverseny mellett hatalmas sikert aratott a Fény Útja 23 állomása, ahol más-más fényinstallációkat láthatott a közönség. A gyerekek fényjátszótéren csúszdázhattak, sokan sétáltak a fényszőnyegen, de az egyik legkülönlegesebb alkotás az „életre kelthető” Csontváry-alkotás volt, ahol a látogatók szelet keltve megmozdíthatták a Magányos cédrust. A korábbi évek magas színvonalának megtartása mellett idén több olyan fényalkotás szerepelt a fesztiválon, amelyek nagyobb elmélyülésre, mélyebb belefeledkezésre adtak lehetőséget.  

  A látogatók a fényprodukciók mellett részt vehettek újcirkuszi, utcaszínházi, zenés és fényszakmai programokon.

  Beigazolódott az ígéret: Pécs volt az ősz fénypontja!

 • Világszenzáció debütál a pécsi Zsolnay Fényfesztiválon!

  Az ország első és egyetlen fényfesztiválja, a pécsi Zsolnay Fényfesztivál ősszel újra káprázatos fényalkotásokkal ragyogja be a várost! Szeptember 30. és október 3. között fényköntöst kapnak az épületek, fényszőnyeget az utcák, miközben a Székesegyház monumentális homlokzatát a nemzetközi verseny legjobb 3D-s, mozgóképes vetítései keltik életre. New York, Hong Kong, Amszterdam és Toronto után hazánkban most először látható a Talking Heads című fényalkotás; két híres Csontváry-festmény kel életre; miközben földönkívüli fénylényekkel is találkozhatunk!

  A pécsi belvárost átszelő Fény Útján végigsétálva 23 helyszínen láthatunk hol grandiózus, hol szívmelengető, hol extravagáns – de minden esetben elképesztően látványos, térspecifikus fényinstallációkat.

  New York, Hong Kong, Amszterdam és Toronto után hazánkban először Pécsen lesz látható Vicsek Viktor és a Limelight Talking Heads című szenzációs alkotása. Az installáció két darab 3 méteres fejből áll, melyeken 4000 LED lámpa világít. A dinamikus szobor kompozícióban a fejek a lámpák felvillanásával kommunikálnak, arckifejezésük a mondanivalóval együtt változik, érzelmeket fejez ki – ilyet az országban még nem láthattunk!

  Az UNESCO világörökségként is elismert, föld alatti sírkamrákat bemutató Cella Septichorában lesz megtekinthető a fuse* nevű olasz fényművész kollektíva Multiverse 5.1 című alkotása, ami túlmutat a szakrális tér fizikai falain, azt az érzetet keltve, mintha egy párhuzamos univerzumba lépnénk.

  A Csontváry Múzeum a Fényfesztivál idején két különleges, interaktív audiovizuális alkotással gazdagodik. Sztojánovits Andrea és Kovács Ivó munkái révén életre kel két ikonikus Csontváry-alkotás: A magányos cédrus és A nagy Tarpatak völgye a Tátrában.

  Az egyik legkülönlegesebb fényélmény idén a fesztivál egyik fő helyszínén, a Széchenyi téren fog megvalósulni. A Dzsámi 360 fokos vetítése mellett fényárban fognak úszni a tér épületeinek homlokzatai, a projektorok, lézerek és robotlámpák megkomponált összjátéka különleges látványt ígér.

  Emellett fényfestést kap a Barbakán bástyája és a várárok, három magával ragadó fényalkotás is érkezik a Civil Közösségek Házába, de lesznek fényszobrok, fényszőnyeg, fény játszótér gyerekeknek. Interaktív 3D puzzle-lal lehet játszani a Kossuth téren, mi magunk leszünk a prizma a Pezsgőházban létrejövő fényalkotásban, mikroszkopikus világokat nagyíthatunk óriásira az Apolló moziban, a színek reflexióját kutathatjuk az Evangélikus Templomban, az ÁRKÁD Pécsbe pedig különleges, tükröződő fénylények költöznek ezeken a kora őszi napokon.

  A legnagyobb érdeklődés minden évben a Zsolnay Light Art Nemzetközi Fényfestőversenyt övezi, ennek során a Székesegyház homlokzatán elevenednek meg a mozgó, háromdimenziós fényalkotások. A döntőbe jutott legjobb tíz produkció között találunk japán, francia, spanyol, ecuadori, és természetesen hazai alkotásokat is.

  Már napközben és esténként is számos utcaművészeti programon vehetnek részt a látogatók: nemzetközi utcaszínházi, tánc-cirkuszi, ledes- és tűzzsonglőr társulatok lélegzetelállító előadásai mellett magyar, perui és brazil művészektől is tanulhatnak zsonglőrködni. Idén olyan koncertek várhatóak, amikben a vizuális élmény meghatározó része a produkciónak, fellép többek között a Zagar AV Experience, DJ Bootsie, a Pozvakowski, és a Pátkai Rozina által vezetett MINKA is.

  A fesztivál fókuszország projektjének célpontja idén Horvátország: Zágráb, Pula és Eszék fényfesztiváljai mutatkoznak be a Káptalan utcában.

  A Fény útja helyszínei a jelenlegi szabályozások alapján szabadon látogathatók, míg a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny, az utcaművészeti programok és koncertek látogatásához védettségi igazolvány szükséges.

  A programok nagy része ingyenes, de a Fény Útja Extra helyszínei egy karszalag megváltásával látogathatók.

  Nincs még egy rendezvény Magyarországon, ami ennyi sokszínű látványosságot, épületvetítést, fényszobrot, interaktív fényjátékot kínál, mint Pécs városa és a Zsolnay Fényfesztivál!

 • Ősszel rendezik meg a Zsolnay Fényfesztivált

  A Zsolnay Örökségkezelő NKft. a pandémia miatt kiszámíthatatlanná vált nyári fesztiválszezon helyett egy biztonságosabbnak ítélt időpontra szervezi a Zsolnay Fényfesztivált. Így az ország első és egyetlen fényfesztiválja szeptember 30. és október 3. között ragyogja be Pécset.

  A megannyi külföldi fellépőt felsorakoztató fesztivál legutóbb 80.000 látogatót nyűgözött le. Mind a művészek, mind a közönség biztonságát előtérbe helyezve született a döntés az időpont módosításáról.

  - Magát a nyári fesztiválszezont – ha a szabályozások lehetővé teszik – nem engedjük el, ám biztonságosabbnak látjuk, ha kisebb rendezvényekkel és fesztiválokkal kezdünk, így lesz egy fokozatos felívelése a programoknak, és a legnagyobb tömeget vonzó Zsolnay Fényfesztivált reményeink szerint ősszel már nyugodtabb és biztonságosabb körülmények között rendezhetjük meg - mondta el Bleszity Péter, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

  A pécsi Zsolnay Fényfesztivál hazánkban sehol máshol nem tapasztalható látványt kínál. A külföldi trendeket adaptáló, hétszeresen díjazott, impulzív fesztivál során a világ legjobb fényfestői varázsolják el Pécset. Fényköntöst kapnak az épületek és fényszőnyeget az utcák – mintha egy álomvilágba lépnénk. Az ingyenes, négynapos fesztiválon emellett koncertek, újcirkuszi és utcaszínházi előadások várják az újszerű élményekre szomjazó közönséget.

 • Fényszőnyeget „szőhetnek” a Művészeti Kar hallgatói!

  A Zsolnay Fényfesztiválra készülve pályázatot hirdet a Zsolnay Örökségkezelő NKft. a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar hallgatói részére. A CARPET I AM elnevezésű, fényszőnyeg festő pályázat legjobb három alkotását bemutatják a fesztiválon és az alkotók pénzdíjazásban részesülnek.

  A Zsolnay Fényfesztivál Magyarország első és egyetlen tematikus fényfesztiválja, melynek dinamikusan növekvő látogatottsága és szakmai sikerei nemzetközi mércével mérve is kimagaslóak. A fesztivál egyik legintenzívebb élményét a közel 30 állomást magába foglaló belvárosi fénykörút, a Fény Útjának körbejárása kínálja. Ezen belül a közönség által egyik leginkább kedvelt alkotás a Fényszőnyeg, mely a Janus Pannonius utca burkolatának és házfalainak analóg fényfestéséből áll - ezt tervezhetik meg most a Művészeti Kar diákjai.  

  A március 22-én induló felhívás célja, hogy együttműködést építsen a Zsolnay Örökségkezelő és a Pécsi Tudományegyetem között, magas színvonalú bemutatkozási lehetőséget biztosítva az idén 25 éves jubileumát ünneplő Művészeti Kar diákjai számára.

  A pályázat egyben támogatja a karon belüli különböző szakok együttműködését is, ugyanis az elbíráláskor előnyt élvez (bár nem kötelező feltétel), ha a vizuális alkotáshoz olyan zenei élmény kapcsolódik, melyet a kar hallgatói hoznak létre.

  A Zsolnay Örökségkezelő bízik benne, hogy a fesztivált megrendezheti az eredeti időpontban, július 1-4. között, de ha a pandémia miatt erre nincs lehetőség, akkor a legközelebbi Fényfesztivál alkalmával az alkotások mindenképp bemutatásra kerülnek.

  A PTE Művészeti Kar jelenleg aktív hallgatói egyénileg vagy csoportosan jelentkezhetnek május 1-ig. Pályázni méretarányos tervekkel lehet, valamint a tervezett vizuális koncepció rövid leírásával, illetve a zenei tartalom mintájával, leírásával. A szakmai zsűri értékelése nyomán az első három nyertes pályázó nettó 100.000 Ft pénzjutalomban részesül.

  Részletek: https://www.zsolnayfenyfesztival.hu/carpet-i-am

 • Fényesen tekintünk a jövőbe: meghirdetjük a Zsolnay Fényfesztivál nemzetközi fényfestő versenyét!

  A koronavírus miatt tavaly elmaradt a pécsi Zsolnay Fényfesztivál, ám a szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. bízik benne, hogy idén visszatérhet az ország első és egyetlen fényfesztiválja. Ennek szellemében március 1-jén meghirdette a nemzetközi, pénzdíjazásos Zsolnay Light Art Fényfestőversenyt. A világ legjobb fényfestői ezúttal is a pécsi Székesegyházat varázsolják el háromdimenziós rövidfilm alkotásaikkal.

  A verseny az országban teljesen egyedülálló látványosság, ami a július 1-4. között zajló Zsolnay Fényfesztivál legnagyobb érdeklődésre számot tartó attrakciója.  A fényművészek „vászna” a pécsi Székesegyház, amelynek homlokzatát, oldalhajóját, tornyait és tetejét is lefedik az alkotók a 3D-s fényvetítésekkel.

  - Arra készülünk, hogy idén július 1-4. között megrendezzük a Zsolnay Fényfesztivált; de természetesen csak akkor, ha ezt az aktuális szabályozások lehetővé teszik. A nagy tömeg elkerülése érdekében a versenyalkotásokat folyamatosan vetíteni fogjuk. Ha nem lesz lehetőség az eredeti tervünk megvalósítására, akkor megvizsgáljuk az alternatívákat, legyen szó a fesztivál dátumának csúsztatásáról vagy a verseny online térbe költöztetéséről – számolt be Bleszity Péter, a Zsolnay Örökségkezelő ügyvezetője.  

   A 2021-es pécsi verseny témája: Lightmatter.  Az első körös jelentkezés határideje 2021. április 5., majd az előzsűri két fordulón keresztül választja ki a legjobb 10 alkotást, amelyek bemutatkozhatnak a Zsolnay Fényfesztiválon.

  A verseny végső zsűrizését egy öttagú, nemzetközi szakmai bizottság látja el. Ez lesz az első év, amikor a vetítési programba bekerülő (shortlist) alkotók pályázatonként automatikusan 1000-1000 eurót kapnak az elkészített alkotásokért, valamint szintén újítás, hogy a hivatalos zsűri csak egyetlen díjat oszt ki. Ezen felül a nézők által legjobbnak tartott alkotást közönségdíjjal jutalmazzák.

  A Zsolnay Light Art szakmai partnere, és a verseny házigazdája – a korábbi évekhez hasonlóan – a több mint 20 éves múltra visszatekintő, magyar vizuális művész csoport, a Kiégő Izzók.

  2019-es aftermovie: 

   Ha rajtunk múlik, akkor idén is Pécs a nyár fénypontja!

 • Már tudható a 2021-es Zsolnay Fényfesztivál dátuma!

  A koronavírus okozta helyzet miatt a 2020 nyarára tervezett pécsi Zsolnay Fényfesztivál eredeti formájában sajnos nem tud megvalósulni. A szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. munkatársai az elmúlt hetekben azon dolgoztak, hogy ne hagyják kialudni a fényt és kihozzák a helyzetből a legtöbbet.

  Ennek a szervezőmunkának az eredménye, hogy jövőre mindent bepótol az ország első fényfesztiválja: visszatér az eddig megszokott, világszínvonalú programsorozat, a látványos, 3D-s fényfestések, az utcaművészti produkciók és az egész belvárost elvarázsoló fényattrakciók.  Már a fesztivál időpontja is tudható: 2021-ben július 1-4. között ismét várja a látogatókat az ország legnagyobb fényünnepe!

  Ugyanakkor addig sem marad a közönség látványos fényprogramok nélkül, hiszen az év hátralévő részében kisebb, de hasonlóan hangulatos fényeseményekkel varázsolja el a ZsÖK a pécsi éjszakákat.

 • Közös fénypillanatok továbbra is – új típusú programsorozattal készül a jövőre a Zsolnay Fényfesztivál

  A világszerte radikális változásokat előidéző koronavírus által okozott helyzet és a következő hónapok kiszámíthatatlansága miatt a 2020 nyarára tervezett Zsolnay Fényfesztivál idén nem a szokásos formájában és nem a tervezett időpontban valósul meg: az év hátralévő részében a pécsi Zsolnay Örökségkezelő NKft. hazai és külföldi alkotókkal együttműködve kisebb fényesemények megszervezésére törekszik.

  A 2020-ban immár 5. jubileumához érkező pécsi Zsolnay Fényfesztivál egy olyan országos és európai jelentőségű négynapos fényünnep, mely organikusan ötvözi a fényfesztiválok szemkápráztató világát utcaművészeti produkciókkal, újcirkuszi előadásokkal és zenei programokkal. A jelen lehetőségeinek felmérése és felelősségteljes számbavétele után bizonyossá vált, hogy a kialakult globális krízishelyzetben a ZsÖK nem tudja olyan léptékű, komplex programmal megszervezni a rendezvényt, ahogy a korábbi években.

  Ezért a szervezők azt a döntést hozták, hogy a Zsolnay Fényfesztivál idén átalakul. A döntés nem lemondást, hanem alkalmazkodást jelent, a kreatív munka nem áll le. Az eddigi hagyományokat továbbvivő, de kisebb léptékű programok sorozatának létrehozása mostantól a cél, ami továbbra is gondolkodásra sarkall, értéket közvetít, szórakoztat, gyönyörködtet, és emellett virtuálisan is követhető. Mindazok az események pedig, amelyek idén nem valósulhatnak meg, 2021. júliusában várják majd a látogatókat Pécsett.

  Az idei eseményekről és a jövő évi előkészületekről folyamatosan hírt adunk, kérjük, figyeljék ezeket a sajtóban és az alábbi elérhetőségeken:

  www.fenyfesztival.hu

  www.facebook.com/zsolnayfenyfesztival

 • A világ reflektorfényében a pécsi Székesegyház

  Az országban egyedülálló látványosság a július 2-5. között zajló Zsolnay Fényfesztivál legnagyobb érdeklődésre számot tartó attrakciója, amit három napon át sötétedéstől lehet megtekinteni, ingyenesen. A fényművészek „vászna” a pécsi Székesegyház, amelynek oldalhajóját, tornyait és tetejét is lefedik a művészek a néhány perces, 3D-s fényvetítésekkel.

  A verseny nívóját mutatja, hogy a tavalyi győztes, az olasz Michele Pusceddu a Zsolnay Fényfesztiválon elért eredményével kvalifikálta magát a világ legnagyobb és legnevesebb fényfestő versenyére, az iMapp Bucharest 2019 fesztivál Winners League-be, azaz a Győztesek Ligájába, amit meg is nyert, így ő lett az első helyezett a „fényfestők világbajnokságán”. Ezzel felkerült Pécs és Magyarország a világ legrangosabb fényfestőversenyeinek térképére.

  A 2020-as pécsi verseny témája: Lightmatter.  Az első körös jelentkezés határideje 2020. április 5., majd a szakemberek két fordulón keresztül választják ki a legjobb 10 alkotást, amelyek bemutatkozhatnak a Zsolnay Fényfesztiválon.

  A verseny zsűrizését egy öttagú, nemzetközi szakmai bizottság látja el. Új fejlesztésként idén a vetítési programba bekerülő (shortlist) alkotók pályázatonként automatikusan 1000-1000 eurót kapnak az elkészített alkotásokért, valamint szintén újítás, hogy a hivatalos zsűri egyetlen díjat oszt ki. Ezen felül a nézők által legjobbnak tartott alkotás nyeri el a közönségdíjat.

  A Zsolnay Light Art szakmai partnere, és a verseny házigazdája – a korábbi évekhez hasonlóan – az idén 20. születésnapját ünneplő magyar vizuális művész csoport, a Kiégő Izzók.

  A fesztivál során a versenyfilmek programját kiegészítve mindhárom este válogatás látható a korábbi évek legjobb alkotásaiból, köztük szerepel a Kiégő Izzók által jegyzett „Jónás Könyve” című, ikonikus mapping mű is.

  Az idén jubiláló Zsolnay Fényfesztivál különlegesen széles spektrumát vonultatja fel a hazai és nemzetközi fényművészeti programoknak, közös platformon mutatva be a különféle művészeti ágakban és formákban alkotó művészeket.

 • Zsolnay Fényfesztivál 2020

  Idén ötödik alkalommal, július 2. és július 5. között kerül megrendezésre a Zsolnay Fényfesztivál! A 4 napos ingyenes fesztivál igazi élmény családoknak és baráti társaságoknak Pécs mediterrán belvárosában, fényfestésekkel és számos kísérőprogrammal!

  A Zsolnay Fényfesztivál Magyarország első és egyetlen tematikus fényfesztiválja, melynek az elmúlt években elért látogatottsági eredményei és szakmai sikerei nemzetközi mércével mérve is kimagaslóak.  
  A Pécs mediterrán hangulatú belvárosára, annak épített kulturális örökségeire magas művészi értékű alkotások komponálódnak, ezzel is növelve az UNESCO világörökség részét képező értékek ismertségét.
  A Zsolnay Fényfesztivál pár év alatt Pécs és Magyarország egyik legvonzóbb fesztiváljává nőtte ki magát – évről évre 80 000 ember látogatja –, sőt a kontinens fényfesztiváljai közül is kitűnik komplex, társművészeteket magába olvasztó programjával.
  Olyan négynapos fesztivál, mely organikusan ötvözi a fényfesztiválok világát utcaművészeti produkciókkal, koncertekkel, színházzal, újcirkuszi előadásokkal.
  Interaktívan, szórakoztatva tanít, ismeretterjesztő kísérőrendezvényei új, kreatív tartalmakat közvetítenek a látogatóknak.
  A meghívott hazai és külföldi művészek, alkotói műhelyek nemzetközileg elismertek,  vezető szerepet töltenek be ebben a dinamikusan fejlődő művészeti ágban.

 • A Zsolnay Fényfesztivál legjobbja lett a világelső

  Az idei Zsolnay Light Art Fényvestőverseny győztese, Michele Pusceddu megnyerte a világ legnagyobb és legrangosabb mapping versenyeként számon tartott IMAPP - Winners League fődíját!
  A bukaresti versenybe a Zsolnay Fényfesztiválon elért eredménye alapján kvalifikálta magát az olasz mapping művész. Nemzetközi zsűri véleménye döntött, melyben a Fényfesztivált Szécsi Máté fesztiváligazgató képviselte.
  Hatalmas elismerés és dicsőség ez a Fényfesztivál számára is!
  Gratulálunk az alkotónak, minden elismerésünk és hálánk a pécsi verseny házigazdájának és társszervezőjének, a Kiégő Izzók csapatának!

 • Az idei Zsolnay Light Art mapping verseny győztesei

  Gratulálunk az idei év nyerteseinek!

  1. helyezett:
  csapat: Michele Pusceddu - Olaszország
  cím: Complementary Lights

  2. helyezett:
  csapat: TOOPFIRE - Kína
  cím: The Heart of the Forest

  3. helyezett:
  csapatnév: ruestungsschmie.de - Németország
  cím: TECHTONIC³

  A közönség díjas:
  csapat: Michele Pusceddu - Olaszország
  cím: Complementary Lights

 • Bordos László - Inertia című műve a Székesegyházon

  A Zsolnay Light Art Fényfestőverseny alkotásain kívül még egy különlegesség elevenedik meg idén a Székesegyház monumentális homlokzatán: Bordos László Zsolt világhírű 3D mapping művész Inertia című műve.  

  Az épületvetítést robotlámpák fénye egészíti ki és teszi teljessé, ilyen típusú komplex alkotásra fesztiválunkon még nem volt példa.

  Vetítés három alkalommal: június 28-30., péntektől vasárnapig, minden este 23.50-kor.

 • Ideiglenes forgalmirend-változás

  A Zsolnay Fényfesztivál alatt ideiglenes forgalmirend-változás lép életbe:

  Lezárják június 27-én 12 órától június 30-án 24 óráig a Pécs, Janus Pannonius utca Széchenyi tér és Esze Tamás utca közötti szakaszát, az Esze Tamás utcát, a Szepessy Ignác utcát, valamint a Szent István tér Pezsgőház előtti útszakaszát.

  Kérjük a járművezetőket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel közlekedjenek!

  Minden kedves látogatót várunk az idei Zsolnay Fényfesztiválon!

  forgalomkorlatozaszsolnayfenyfesztival700-700x304

 • Óriási szintet lépett a Fényfesztivál!

  A pécsi Zsolnay Fényfesztivál egyik különlegessége, hogy egyszerre nyújt feledhetetlen élményt a laikus látogatóknak, ugyanakkor olyan magas színvonalat képvisel a fényművészetben, hogy szakmai berkekben is kiemelkedőnek tartják. Ezt igazolja az is, hogy a Zsolnay Light Art 3D Fényfestőverseny idei győztese bekerül a világ legjobbjaiból álló Győztesek Ligájába, akik az iMapp Bukarest fesztiválon mérkőznek meg.

  A romániai iMapp Bukarest fesztivál a világ legnagyobb nemzetközi fényfestő versenye, évente kb. 300.000 látogató keresi fel. A szervezői kiválasztották világszerte azt a hat fesztivált, amelynek győztese részt vehet a végső, mindent eldöntő Győztesek Ligáján.

  - Óriási megtiszteltetés, hogy ebbe az elit körbe beválasztották a Zsolnay Fényfesztivált is. Ritkán fordul elő, hogy ha az ember egy új területen próbálja ki magát – ahogy tettük mi ezt 3 éve a Zsolnay Light Art Fényfestőverseny megszervezésével – akkor ilyen gyorsan bekerül a világ legnívósabb ligájába – mondta el Vincze Balázs, a fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

  A Győztesek Ligája 2019 résztvevői: Borealis (U.S.A.), Genius Loci Weimar (Németország), Kyiv Light Festival (Ukrajna), 1minute projection mapping competition (Japán), Zsolnay Fényfesztivál (Magyarország), Luz y Vanguardias (Spanyolország). A hat győztes mellett az iMapp Bukarest 2018-as két győztes csapata vesz részt a szeptember 21-ei gigászok csatáján a bukaresti Constituției téren.

  A győztes a hírnéven és az elismerésen túl pénzdíjazásban is részesül. A közönségdíj (a közönség SMS-ben fog szavazni) 5.000 €, és a zsűri által legjobbnak tartott versenyző szintén 5.000 € díjazásban részesül.

  A magyar projection mapping cég, a Maxin10sity az iMapp 2014-es kezdete óta a szervezői gárda oszlopos tagja, egyben Art Curatora az eseménynek.

  Érdekesség, hogy egy magyar team, a Limelight Projection Mapping csapata 2016-ban már bezsebelte az iMapp Bukarest zsűri- és közönségdíját is. A Limelight-tal az idei Zsolnay Fényfesztiválon is találkozhatnak a látogatók, ugyanis a Fény Útja egyik helyszínén az ő alkotásuk lesz látható.

 • Az Év Honlapja különdíj ZSFF2018

  Különdíjas lett Zsolnay Fényfesztivál Az Év Honlapja versenyen

  Az Év Honlapja különdíj ZSFF2018

  Az idei Zsolnay Fényfesztivál minden eddiginél látványosabb volt, amit a több mint 70.000 látogató is bizonyít. Ám nemcsak a fesztivál, hanem a honlapja is gazdag vizuális megoldásokban. A fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. az Upsolution csapatával közösen alkotta meg a fesztivál hangulatát idéző, egyedi felépítésű weboldalt, mely a rendezvény sokszínű programkavalkádját hivatott évről évre bemutatni.

   A november 14-i díjátadó értékelése szerint: "Rendkívül látványos címlappal és designnal mutatja be a fesztivál gazdag programkínálatát. Az oldalon könnyű eligazodni és a programokat megtalálni, így tökéletesen alkalmas volt arra, hogy nemcsak az érdeklődőket, hanem a fesztivál ideje alatt a látogatókat is kiszolgálja."

   - A Zsolnay Fényfesztivál nemcsak a közönség, de a szakma körében is rendkívül népszerű, hiszen az elmúlt két évben már 6 díjat elnyert. Nagyon örülök, hogy a színvonalas rendezvényhez méltó honlapot sikerült készíteni, ami most ilyen ragyogó sikert aratott – vélekedett Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő Nft. ügyvezetője.

   A webdesignt és az oldal működését taglaló specifikációt a ZsÖK készítette, a webfejlesztést az Upsolution Kft. valósította meg.

   https://www.azevhonlapja.hu/dijazottak/dijat-nyert-weboldalak-2018

   

 • Közönségdíjasok

  Köszönjük a szavazatokat!

  Idei közönségdíjasunk a Zsolnay Light Art Fényfestőversenyen a hazai Artcontrols csapat Alchimist című alkotása lett.

  A Zsolnay Street Artist Utcaművészeti versenyen az argentin Circo Eguap kapta a legtöbb szavazatot!
  Zsolnay Light Art videók

 • Kihirdette a zsűri az idei Zsolnay Light Art Fényfestőverseny nyerteseit

  Gratulálunk az idei év nyerteseinek!

  1. helyezett:

  csapatnév: Fluid
  cím: Seven
  alkotó: Martin Péter
  szponzori díj: Resolume 

  2. helyezett:

  csapat: Kertész Éva
  cím: Cell Morph
  szponzori díj: Millumin

  3. helyezett:

  csapatnév: nullpixel
  cím: IMAGO
  alkotók: Israel López / Fatima Ramírez
  szponzori díj: Madmapper + Modul8

 • FIGYELEM!

  Kedves Vendégeink!

  Előreláthatólag 7 - fél 8 környékén átmenetileg intenzív csapadék érkezik fölénk, ami az előrejelzések szerint csupán kb. fél órán át tart. Utána reményeink szerint újra felragyog a Fényfesztivál, úgyhogy ne menjetek messzire, programjaink a szükségszerű szünet után folytatódnak!

 • FÉNY ÚTJA EXTRA tudnivalók

  A teljes belvárost behálózó Fény Útja 25 állomása idén összesen 12.000 négyzetméternyi vetített felületet kelt életre.
  Akiknek nem lenne elég ennyi izgalom és látvány, azoknak örömhír, hogy az idei évtől tovább bővül a kínálat. Egy 1500 forintos karszalag megvásárlásával a Fény Útja Extra négy napon át a belváros zárt tereibe kalauzolja a felfedezőket és kínálja leghihetetlenebb fényalkotásait.
  Részletek és tundivalók az INFORMÁCIÓ menüponton.

 • Légy Te a Zsolnay Fényfesztivál sztárja! – pályázat utcai produkciókra

  A Zsolnay Fényfesztivál és a Magyar Zsonglőr Egyesület nemzetközi versenyt hirdet Zsolnay Street Artist címmel. A megmérettetésre utcaszínházi és utcai cirkuszi előadással jelentkezhetnek társulatok vagy egyéni előadók, a lényeg, hogy minőségi, egyben szórakoztató produkciójuk a Zsolnay Fényfesztiválon is megállja a helyét.

  Részletek a ZSONGLŐRTALÁLKOZÓ menüpont alatt.

 • A Fény újjászületése

  A téli napfordulón A Fény újjászületése elnevezésű rendezvénnyel ünnepeljük a fény eljövetelét. A tavaly hagyományteremtő szándékkal útnak indított programot idén újra megrendezzük, és ekkor osztjuk meg az első híreket a következő Zsolnay Fényfesztiválról. Örömmel jelentjük be, hogy június 28. és július 1. között újra fényünnepet tart Pécs városa, ezúttal már négy napon át, csütörtöktől vasárnap éjszakáig szemkápráztató látványosságokkal és utcaművészeti produkciókkal telik meg a város.

  Részletek a FESZTIVÁL menüpont alatt.

 • Légy a pécsi advent fényfestője!

  Légy a pécsi advent fényfestője! Öltöztesd ünneplőbe a Dzsámit! Hogy mit kell ehhez tenned? Nyomtasd ki a sablont, fesd ki a Dzsámit, juttasd vissza hozzánk alkotásod, és mi óriási méretben kivetítjük azt. A közönségszavazáson értékes díjakat is nyerhetsz!

 • Kihirdették a Zsolnay Light Art mapping verseny győztesét

  Szombaton kihirdették a Zsolnay Light Art mapping verseny győztesét is. A 3D nemzetközi építészeti fényfestő verseny a Zsolnay Fényfesztivál központi attrakciója volt, amely során a döntőbe jutott kilenc fényfestő mutatta be a Székesegyház homlokzatára komponált művét, valamint levetítették a fesztivál szakmai partnere, a Kiégő Izzók csapatának legújabb alkotását is. A zsűri döntése nyomán az első díját a spanyol Ricardo Cancado nyerte el Sacred Geometry című munkájával. Másodikként végzett az olasz Alessio Cassaro Luminarium című műve, harmadik lett az EPER Creative Studio képviseletében Varga Zoltán Zuhanás című műve. A közönségdíjat az olasz Hermes Hangialardo Liquidshades című alkotása nyerte el.

 • FÉNYÁR a Zsolnay Kulturális Negyedben és a pécsi világörökségi helyszíneken

  Pécs a nyár fénypontja! Ragyogjon velünk a Zsolnay Fényfesztivál idején!
  Viseljen bármilyen Fényfesztivál logóval ellátott terméket (póló, testmatrica, ékszer) és 20% kedvezménnyel látogathatja meg a Zsolnay Negyed látnivalóit vagy a pécsi világörökségi helyszíneket.

  A fényes termékek megvásárolhatók a sétatéri információs pavilonban, a Zsolnay Negyed Infopontjain, valamint a Cella Septichora Látogatóközpontban.

  A kedvezmény Zsolnay jegyre, Világörökség jegyre és Örökség jegyre érvényes 2017. június 26-tól július 2-ig.

 • Az ország első fényfesztiválja újra felvillanyoz!

  Fényfestés több mint 10.000 m2-nyi felületen Pécsett, a Zsolnay Fényfesztiválon! Mediterrán utcai kavalkád vár ingyenes koncertekkel, színházzal, újcirkusszal és tüzes produkciókkal, június 30. július 2. között! Idén is Pécs a nyár fénypontja!

 • Összművészeti Élmény A Kodály Központban

  A Zsolnay Fényfesztivál nyitókoncertje méltó indítása lesz június 30-án a káprázatos hétvégének!
  A Kodály Központban a brit dj és zenész, Emika legújabb lemezének ősbemutatóját hallhatja a közönség, a mű a klasszikus és az elektronikus zene határán mozog. Közreműködik a MÁV Szimfonikusok, a felejthetetlen látványt pedig a világhírű 3D művész, Bordos László Zsolt kelti életre.

  Rakoncátlan, virtuóz játéka nemzetközileg elismert és csodált. Az elektronikus és az akusztikus, illetve a folk- és a partyzene eddig ismeretlen ötvözete szólal meg Óperentziaval alkotott formációjuk előadásában.

  A klasszikus zeneszerzés és az elektronikus zene közti átmenet még soha nem volt ilyen dinamikus és élettel teli. Az első lemezeit a brit Ninja Tune kiadónál megjelentető, a valóban sokszínű zenész és dj, Emika ezen az ígéretes műfaji határfelületen alkotta meg új művét, a Melanfonie című szimfonikus szerzeményét, mely négy év munkájának eredménye. Ebben a projektben Emika visszatért klasszikus zenei gyökereihez, melyet elektronikus zenei tapasztalataival ötvözött. A feszült szépség pillanataiból drámai, finoman baljós átvezetésekkel olyan összetartó audio-narratívát szőtt a szoprán csillogó hangjával, ami tökéletesen tolmácsolja azt a kísértő, érzelemkeltő stílust, melyet Emika képvisel.

   A művet az ország legismertebb zenekarainak egyike, a MÁV Szimfonikusok szólaltatja meg Miriam Němcová vezényletével és Marie Fajtova szoprán szólista közreműködésével. A MÁV Szimfonikusok a legrangosabb koncerttermekben lép fel világszerte, repertoárja a barokk zenétől a modern, kortárs művekig terjed.

   A látványvilágért felelős Bordos László Zsolt, Budapesten élő 3D művész, korai 3D-vj munkáival, óriási méretű épületvetítéseivel és 3D-mapping projektjeivel a műfaj úttörője lett. Projektjei 2010 óta más művészekkel együttműködve Bordos.Artworks és Invited Artists néven futnak, melyekkel a videovetítés, 3D mapping nemzetközileg is elismert, jeles képviselőjévé vált. 2014 óta újra önálló projektjeire fókuszál, melyek főként opera- és színházi installációk vagy vetített díszletek.

   Ez alkalommal a beltéri architekturális mapping vetítés egyedi, Emika szimfóniájának pécsi ősbemutatójára készül, így a Kodály Központban először tapasztalhatja meg a közönség a zene és a vizualitás különleges és lélegzetelállító fúzióját.

  Forrás: pecsma.hu

 • Minősített Európai fesztivál lettünk

  A pécsi Zsolnay Fényfesztivál elnyerte az egyik legkomolyabb európai minősítő szervezet, az EFFE által kihirdetett Minősített Európai Fesztivál címet.

   - A fesztivál ezzel a minősítéssel egy igen komoly nemzetközi platformon jelent meg, ami óriási öröm a számunkra és további lendületet ad ahhoz, hogy még magasabb szinten folytassuk a megkezdett minőségi munkát – mondta el Vincze Balázs, a Zsolnay Fényfesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

  Páva Zsolt, Pécs polgármestere a hír kapcsán úgy fogalmazott: a cím azt üzeni, hogy magas művészeti minőséget képvisel az új pécsi fesztivál, s helyi, nemzeti és nemzetközi szinten is jelentős hatása van. Utalt rá: Pécs esetében már korábban a POSzT is elnyerte e minősítést, s reményét fejezte ki, hogy a jövőben más esemény is rákerül arra a bizonyos térképre városunkból.

  Az EFFE minősítés az Európai Fesztivál Szövetség kezdeményezése, ami olyan jelenetős európai fesztiválokat gyűjt össze, amelyek mélyen elkötelezettek a művészetek és innovatív megközelítések iránt, kiemelt figyelmet fordítanak saját közösségük, valamint az európai és nemzetközi kapcsolatok képviseletére. A szempontrendszer fontos része, hogy milyen szoros a szervezők kapcsolata az alkotókkal, milyen szinten támogatnak már zajló művészeti projekteket és mennyire jellemzik a fesztivált jövőbeli, előremutató ötletek. A kritériumrendszer kitért arra is, hogy mennyire koncentrál a fesztivál a helyi közösségre, fejleszti-e kreatív készségeiket, bevonja-e a helyi szervezeteket és polgárokat.

  A Zsolnay Fényfesztivál minősítését az alábbival indokolta az EFFE: „Egyedülálló koncepció, amiben az egész város részt vett. Nagyon magas minőségű megközelítés jellemzi, és valódi nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik.”

  A címmel együtt a Zsolnay Fényfesztivál is megkapta azt a minősítési logót, ami jelzi, hogy a rendezvényt európai szinten is elismerte a szakma. A fesztivál bekerült az EFFE honlapján keresztül egy nemzetközi adatbázisba, amely tartalmazza a legjelentősebb európai fesztiválokat. Továbbá a Zsolnay Fényfesztivál versenyben van a Kiváló Európai Fesztivál Díjért, ami még magasabb szintet képvisel a nemzetközi palettán.